Gaziantep’te Nerede Ne Yenir? Nereler Gezilir?

0

Türkiye’nin lezzet başkenti  ”Gaziantep” çıtır çıtır katmeri, lezzetli kebablarından, Dünyaca ünlü baklavalarına kadar birçok zenginliği mutfağında barındırarak lezzet severleri kendisine çeken lezzet ve tarih kokan muhteşem bir şehir.

 

Mutfağının başarısı Dünyaca Tescillenen ve “UNESCO tarafından ”Yaratıcı Şehirler Ağına” eklenerek gastronomi dalına dahil edilen Gaziantep binlerce yıl öncesine dayanan geçmişini zengin Anadolu gelenekleri ve mutfağıyla harmanlayarak bir araya getirmiş, şuanda sofralarımızdaki birçok ünlü lezzetin çıkış noktası olan Gastronomi şehridir.

Gelelim benim bu iştahlı yolculuğuma, bir şehir düşünün tek öğünde bile 3 öğünlük yemek yiyebileceğiniz işte burası öyle bir yer. Gaziantep’te yemek yenilecek restoranların, gezilecek yerlerden daha fazla olmasından dolayı tüm odak noktamı restoranlara çevirmiş olsam da gezilecek yerleri de pas geçmedim. Hem gurme, hem de muhteşem bir gezi turu oldu.

Konaklarından, hanlarına ve hamamlarına Kurtuluş Savaş’ında verdikleri mücadeleler ile Tarihi açıdan da önem taşıyan  Antep ”Gazi” ünvanını boşuna almamış sokaklarında yürürken kendinizi tarihe ışınlanmış gibi hissedebilirsiniz.Gaziantep Kalesi ile Bakırcılar Çarşısının ana sınırlarını oluşturduğu bölgelerden başlayarak görülmesi gereken belli başlı yerleri de sıralayacağım.

Gaziantep’e Nasıl Gidilir? İstanbul’dan uçak seferleri sıklıkla bulunuyor 1 saat 40 dakika sürüyor. Gaziantep Oğuzeli Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta yer alıyor.

Nerede Kalınır? Gaziantep’te gidince klasik oteller yerine konak veya hanların içerisine yapılmış şehrin tarihi yapısı ile özdeşleşmiş mimarilerde konaklamak sizi daha mutlu kılacak. 
Gaziantep’e ayak basar basmaz ilk olarak Gaziantep kahvaltısı ile güne başladım; Kahvaltıda kasap sucuklu sahanda yumurta, katmer, şekerli peynir böreği, çoban dürümü, zahter, antep peynir, susamlı tahin yanında nefis doğal ürünler sunuldu.
  
İşte bu güzel hamarat şehrimizde neler yapılır? ne yenir? nereler gezilir? Gelin Gaziantep’teki iştahlı yolculuğumu birlikte keşfedelim.

Sabah Kahvaltısı; Katmerci Zekeriya Usta,

 

Bir güne nasıl başlarsanız öyle devam eder diyerek Antep’lilerde sabah kahvaltısında katmer yiyerek güne tatlı ile başlıyorlar. Zekeriya Usta da Gaziantep’in kahvaltısı Katmer ile ünlü olan klasikleşmiş bir mekan yıllar içinde çok farklı ve katmerciler açılsa da burası Antep’e mal olmuş en az Antep kadar ünlü olmuş ve ziyaret edilmeye devam ediyor…Çıtırdayan incecik hamurun içine doldurulan kaymak ve Antep fıstığıyla karşı konulmaz bir hale gelen katmer zarf şeklinde katlanarak taş odun fırınında pişiyor ve yanında süt içilerek yeniliyor.

GAZiANTEP GELENEKLERiNDE KATMERiN YERi; Damat ve Gelin düğün gecesinin sabahına Katmer ile kahvaltı yaparlar.
Ayrıca kızevi ve erkekevine de Damat’ın sadıçları tarafından KATMER götürlümektedir.

Kahvaltı Geleneği KATMER’in ilk ustalarından HACI NURi ÖZSiMiTCi tarafindan Elmacı pazarında kurulmuş.Uzun yıllar oğlu Zekeriya usta ile birlikte devam ettikten sonra günümüze kadar da Zekeriya Usta ile sürdürülmektedir. 3. Kuşaktan torunu MEHMET NURi ile damak tadı lezzeti devam ediyor.

Katmerin porsiyonu büyük olduğu için bir tanesini 2-3 kişi paylaşımlık olarak sipariş verebilirsiniz. Fiyat; 16TL

Sabah Kahvaltısı; Metanet Lokantası (Beyran)

Beyran yemeğinin meşhur adresi burası.Gaziantep’in yöresel yemeği olan “Beyran” Antepliler için Katmer ile yarışacak bir kahvaltı seçeneği.

Bu şehirde kahvaltıya ya Katmer, ya da Beyran ile başlarsın diğer seçenekler sonra gelir. İstanbul’da denediğim Beyranlar hikayeymiş Metanet Lokantası’nda Beyran yiyince anladım harilkaydı. Bol limonlu ve bol acılı yemenizi tavsiye ederim. Beyran kuzu eti, pirinç, et suyu, iç yağı, sarımsak ve bol acı bulunuyor. Bakır tabaklara önce pirinç, sonra haşlanıp kemiğinden sıyrılmış et, üzerine iç yağı ve et suyu ekleniyor ve ateşte kaynatılıyor. Öğlenleri Lahmacun ve kebap sunuyorlar. Hemen karşısında Metanet Katmercisi bulunuyor. Birdahaki sefere burada Beyran üstüne Katmer yiyerek 2 kahvaltı yapmayı düşünüyorum. 🙂

Unutmadan belirtmekte yarar var Beyran çorba değil yemektir, bu lokantadan içeri girdiğinde ”bana ordan bir beyran çorbası” derseniz Antepliler size ters bakabilir nedenini anlamadığım bir şekilde siz siz olun Beyran’a çorba demeyin Beyran başlı başına bir yemektir Anteplileri kızdırmayın.:) Beyran Porsiyonu 16 TL.

Sabah Kahvaltısı; Ciğerci Mustafa,

Adana kadar olmasa da kahvaltı da Katmer ve Beyran’dan sonra 3.seçenek olarak ciğer tercih edilebiliyor. Burası Anadolu etin iyisi burada o yüzden ciğer ve ciğer kavurması yemek için Ciğerci Mustafa ideal.

Küşleme; Kebapçı Halil Usta,

Gastronomi şehri Türkiye’nin lezzet üssü Gaziantep’te muhteşem bir küşleme, kebap deneyimi yaşadım. Gaziantep’te yediğim en iyi küşlemelerden birisi. @kebapcihalilusta

Kebapçı Halil Usta, 1972’den beri faaliyet gösteren mekan da kebaplar ile birlikte gelen salatalar harika yanında tasta ayran sunuluyor.
“Yağlı parça et” nefisti özellikle isteyiniz. Etin tadı burada bir başka, mükemmel adreslerden biri tek kelimeyle bayıldım. Mekanın öne çıkan lezzeti küşlemenin yanı sıra simit kebabı, sebzeli kıyma, acılı adana, sade kıyma, terbiyeli küşleme, yağlı parça et bulunuyor. İki kişi karışık kebap, salata, ayran dahil 79TL.

Leziz Kebaplar; Çulcuoğlu Et Lokantası,

 

Gaziantep listenize yazmanız gereken restoranlardan bir tanesi Culcuoglu Emek. Bana kalırsa Antep’te kötü yemek mümkün değil sadece 1 tık altı ve üstü lezzetler olabilir işte Culcuoglu’da lezzeti yıllarca üst kademelere taşıyan Gaziantep yöre halkının sıklıkla tercih ettiği mekanlardan.👌👏 1978 ten bu yana Şırahan şubesiyle, 3 yıldır da Emek’teki 2. Şubesiyle hizmet veren restoranın şimdiki kuşak temsilcisi Murat Çulcuoğlu ve genç ve başarılı oğlu Sabri Çulcuoğlu ile birlikte devam ediyor.
Masaya ateş showlarıyla gelen kebaplar ve pidelere isimlerimizi yazdıran restoranda Gaziantep yöresine ait tüm kebapları bulabilirsiniz.

Masada bulunanlar; Karışık kebap, fıstık yatağında küşleme, Ali Nazik, yaza özel ezme kebabı, tavuk pirzolası, patlıcan salatası, lahmacun, Antep piyazı ve Antep biberi muhteşemdi. Son olarak masaya gelen fıstıklı ve kaymaklı kadayıf çok lezzetliydi. Başarılarının kuşaklarca devam etmesini temenni ederim. Önemli bir not; ekmek yimeyin kebablar yeter o kadar doyurucu ki restoran da Ramazan ayında bir çalışan ortaya geçip Antep dilinde “ekmek yimeyin, ekmek yimeyin” diye bağırırmış bol seçenekli. Kebapların hepsinin porsiyonu 28 TL.

Ali Nazik Ve Havuç Dilimi; İmam Çağdaş Lokantası,

Gaziantep’in en eski klasikleşmiş en meşhur lokantası 1887 kuruluşlu yani 130 yıllık İmam Çağdaş’ın hem yemeği hem tatlıyı iyi yapıyor. Öne çıkan ve en favori lezzzetleri ”Ali Nazik” ve ”havuç dilimi baklava”.

Masadaki bakır kaplarda servis edilen ayran ile başlayan lezzet şölenimiz lahmacun, peynirli ekmek fındık İmam Çağdaş’ın en bilindik lezzeti Ali Nazik, altı ezmeli kıyma ve kuşbaşı karışık, soğan kebabı, küşleme, ayran, gavurdağı salatası, ezme salata ve tatl olarak mekanın spesyali havuç dilimi, kare şöbiyet ve dolama ile devam etti.

Lokantanın Yüzükçüler Han’ın otantik ve tairihi ambiyansın da yediğim bu lezzetler harikaydı. Buranın baklavası o kadar ünlenmiş ki İstanbul’daki bazı restoranlara baklava gönderiyorlar. İncecik hamuru ve içi kat kat Antep fıstığıyla doldurulmuş baklava bağımlılık yaratıyor. Şuan İmam Çağdaş’ın 4. nesil genç sahibi Talat Çağdaş işini başarıyla devam ettiriyor.

Geçmişe Yolculuk; Tahmis Kahvesi,

Gaziantep ritüellerini yerine getirmeden olmaz tabiki @tahmiskahvesi Gaziantepliler için klasikleşmiş çok özel bir mekan burada menengiç kahvenizi içmeden dönmeyiniz. Tahmis kahvesi 1635 yılında Mevlevihane’ye gelir katmak için yaptırılmış 385 yıllık tarihi ve nostaljik bir mekan. Şimdilerde Mehmet Bey’in işlettiği
Tahmis’in bambaşka bir ruhu var. Türk sanat müziği ile kendinizi biran geçmişe yolculuk yapar gibi hissedebilirsiniz.Tahmis Kahvesi’nde Menengiç kahvesi ile birlikte karışık Menengiç çerezleri sunuluyor. Yemek sonrası bir kahve molası vermek için en ideal mekan.

Dünya’nın En Eski Baklava Dükkanı; Elmacı Pazarı Güllüoğlu,

Ve baklava show. Gaziantep’e gelip bu dükkana uğramazsanız çok şey kaçırırsınız. Lezzetin başkenti Gaziantep’te Baklavacılığın öncüsü olan Güllüoğlu ailesinin ilk işe başladığı, Elmacı Pazarında bulunan Dünya’nın en eski baklavacı dükkanı olan @gulluoglu ‘nda tarih ve lezzetle iç içe heyecan verici bir ortamdaydım. Türkiye’de bilindik en önemli baklava ustalarıda bu dükkandan çıkmıştır.

1871 yılında Gaziantep’te Güllü Çelebi tarafından ilk baklava üretimini gerçekleştiren Güllüoğlu ailesi, hala Gaziantep’te üretime devam ediyor. Baklavacı Güllüoğlu Mahmut Güllü tatlılarının en büyük sırrı; 135 yıldır babadan oğula geçmesi… Şuan işin başında bulunan Murat Güllüoğlu samimiyeti ve iş bilirliği ile ailesinin bu emanetini en güzel şekilde temsil ediyor.  Baklavalar odun ateşi ve taş fırınında pişiyor.

En önde gördüğünüz lezzet Mihrimah ve tepsi katmeri Güllüoğlu’nun özel lezzetleri özellikle tepsi katmerine bayıldım.

Farklı Ve Leziz Künefeler, Kadayıflar; Özikizler Künefe;

 

Gaziantep’te çok iyi karşılandığım mekanlardan biri de Özikizler oldu. Özikizler Künefe’ de kadayıfa “Kesifperisi” yazmışlardı mest oldum. @ozikizlerkunefee inovasyon ürünler yapan farklı bir künefeci Urfa peynirleriyle yaptıkları künefesiyle Gaziantep’in en iyilerinden biri.

Masada gördükleriniz; Sahan Kaymağı, Burma Kadayıf, Belluriye, Antep Fıstığı, Hasır Kadayıf, Cevizli Kadayıf, Katmer Kadayıfı herşey mükemmeldi.

Çok yetenekli ikiz genç kardeşler Hasan, Hüseyin işletmeleri Özikizler Künefede sanat eserleri yaratıyorlar. Gaziantep’de ziyaret edilesi mekanlardan. @ikizler_hasan @ikizler_huseyin Ayrıca dondurmalı ürünlerinide mutlaka denemelisiniz.

Simit Katmer; Akşam Simit,

Gaziantep’liler katmer konusunda oldukça başarılı olunca Akşam Simit’te ”simit ve katmeri” harmanlayarak “Katmeri simit” şekline getirerek hem sunum hemde lezzet olarak fark yaratmışlar. Katmerin çok lezzetli bir tadı vardı.

Akşam Simit’te simit katmer ile lezzetin doruklarına ulaştım… Mekanın işletmecisi Ömer Aksu genç yaşına rağmen çok başarlı ve hedefleri büyük. 1957 yılından beri Gaziantep’te faaliyet gösteren @aksamsimitofficial ayrıca Antep yöresine ait kahkeleriyle de çok ünlü İstanbul’da birçok mekana kahke gönderiyorlar. Not; Birkaç tane farklı akşam simidi fırını var karıştırmamak için yeşil logoyu takip edin. Simit Katmer;20TL

Şöbiyet; Zeki İnal,

Zeki İnal Gaziantep’te iz bırakan lezzetlerden oldu. Böyle bir şöbiyetin başka her hangi bir yerde yiyebileceğimi düşünmüyorum. Sadece 3 çeşit ürünleri var: Şöbiyet, baklava ve fıstıklı kurabiye.Zeki İnal, 80 yaşında olmasına rağmen hala iş aşıyla çalışmaya devam ediyor. Zeki İnal, Pazar günleri de kapalı. Mutlaka denemeniz gerekenler arasında yer alıyor.

Bayazhan Restaurant,

 

Bayaz Han ya da Beyaz Han, Gaziantep’te bulunan tarihi bir handır. Han, Bayaz Ahmet Efendi tarafından 1909 yılında inşa edilmiştir. Han 2009 yılında restore edildi. Üst katı Gaziantep Kent Müzesi haline dönüştürülen BAYAZHAN  Bayaz Turizm A.Ş. tarafından işletilen 280 kişilik Restaurant, 140 kişilik Pub, 120 kişilik Meyhane, 900 metrekarelik ortak kullanım alanı bulunan Avlu, 15 kişilik Asma Toplantı ve 50 kişilik Begonvil Toplantı Salonu, Baklava Salonu, Çocuk Oyun Evi, 300 araç kapasitesine sahip otopark ve yöresel ürünlerin satıldığı satış birimleri bulunan bir tesis haline dönüştürülerek 2009 yılı Ağustos ayında kapılarını misafirlerine açmıştır.

Gaziantep şehir merkezinde yemeğin yanında içki içebileceğiniz otantik iyi bir mekan. Özellikle çağla mevsiminde olduğumuzdan yediğimiz ”çağla aşı” bu mekanda fark yaratan lezzetlerden biri oldu.

Gaziantep Fenomeni; Tostçu Erol

Gaziantep’te o kadar kebapçı,baklavacı, katmerci, varken tost nerden çıktı demeyin. Tostçu Erol popülerliği ve tosta çeşitlilik katarak showları sayesinde ünlü olanlardan. Artık çok fazla ziyaret edildiği için mekanı büyütmeye karar vermiş hayırlı olsun. Mekana gelen herkes bir tost söyleyip fenomen tostçu ile fotoğraf çekme sırasına giriyor. Gaziantep’te o kadar lezzetin arasında tostunu meşhur eden bu adamı ayakta alkışlıyorum.

Yöresel Lezzetler; Aşina Gaziantep Mutfağı,

Geleneksel Gaziantep yemeklerini iyi temsil eden lokantalardan birisidir.  Aşina Gaziantep Mutfağı, tercihinizde zorlanacağınız menüleriyle aşina tatlar; yöresel bayram yuvarlaması, analı kızlı, dolma, sarma, içli köfte, çiğ köfte, şehriyeli pilav, firik pilavı, kapama iç pilav, antep kellesi, beyran ve hergün değişen ezo gelin, mercimek, lebeniye, alaca, ma, öz çorbaları, yöresel tüm kebap çeşitleri, mevsim kebapları, lahmacun, salata çeşitleri, tatlı çeşitleri, kahvaltı tabağı ve sıcak-soğuk içecekler bulunuyor.

Yarım Asırlık Hamido Baklava Farkı

Gaziantep’in dünyaca ünlü yöresel lezzetinin kentteki en iyi durağı yarım asırlık tecrübesiyle Hamido Baklava & Fıstık’tan başkası değil! Hamido Baklava & Fıstık yüzde yüz müşteri memnuniyetini Şanlıurfa Karacadağ’dan getirttiği özel üretim birinci sınıf sadeyağ, birinci kalite Antep fıstığı ve işinin piri baklavacı ustalarıyla sağlıyor. Bu mekana uğrayanlar gülen yüzlerle ayrılıyor.

Hamido Baklava & Fıstık kentteki yeni adliyenin hemen karşısındaki butik satış noktasında her gün yüzlerce baklava severi ağırlıyor. Geleneksel baklavanın Gaziantep’teki adı olan marka geniş ürün yelpazesiyle Antepliler başta olmak üzere kenti ziyaret edenlerin, yurtdışında ikamet eden gurbetçilerin uğrak noktalarından! Peki, burada ne yemeliyim derseniz; bizler başta geleneksel baklava olmak üzere hepsini tavsiye ederiz.

Hamido Baklava & Fıstık Türkiye’nin Her Yerine Bayilik Veriyor.

Hamido Baklava & Fıstık bayilik sürecine girdiği andan itibaren hızlı bir genişleme yakaladı. Geleneksel Gaziantep baklavasını her kente taşımaya kararlı olan işletmeden bayilik almaksa oldukça kolay! Sizlerde Hamido Baklava’nın bayiliğini almak isterseniz detaylı bilgileri ve şartları 0 505 706 47 25 numaralı hattı arayarak öğrenebilirsiniz.

  • Nereden Sipariş Vereceğini Önemli Değil!

Yöresel Gaziantep baklavasını yurt geneline taşımaya kararlı olan Hamido Baklava & Fıstık siparişleri günün her saatinde www.hamido.com.tr ve 0 505 706 47 25 numaralı hat üzerinden alıyor. Siparişlerse aynı gün içerisinde müşterinin talebine göre ya kargoyla yada otobüsle gönderiliyor. Kent dışından gelen siparişler özel paketlemeyle, güvenli şekilde müşterilere ulaştırılıyor.

Baklava Ustaları İşe Hamido Yemini ile Başlıyor

Türkiye’de bir ilk! Hamido Baklava & Fıstık yöresel baklavaları gelecek nesillere aynen geçmişte olduğu gibi taşımaya kararlı! Bunun içinde baklava ustaları işe Hamido Yemini ile başlıyor. Hamido Yemini ise şöyle:

HAMİDO YEMİNİ

Üretip sattığım her malın arkasında duracağıma,

Vicdanımla baş başa imalat yaparken,

VEBAL, SORUMLULUK, KUL HAKKI gözetmeye,

Sevdiklerime ve evlatlarıma yediremeyeceğim hiçbir ürünü,

Müşterilerime satmayacağıma… Hammaddenin özünü bozacak;

Hile, tahriş, kanserojen ve koruyucu gibi,

Sağlığa aykırı hiçbir katkı maddesi kullanmayacağıma,

Namusum, şerefim ve bütün mukaddesatım üzerine YEMİN EDERİM…

Hamido Baklava & Fıstık öncelikle satışa sunduğu her ürünün arkasında duruyor. Geleneksel taş fırında kızaran baklavalar, gerçek şekerle hazırlanan şerbetle lezzetlendiriliyor. Bol iç malzemesiyle hem göze hem mideye hitap ediyor. Fiyatlar nasıl dediğinizi duyar gibiyiz. Bize sorarsanız bu emeğin, bu kalitenin hakkı daha yüksek fiyatlar… Fakat Hamido Baklava & Fıstık’ın fiyatlandırma politikası sayesinde fiyatlar gayet makul seviyelerde.

Eğer bir gün yolunuz Gaziantep tarafına düşerse aşağıdaki adrese kesinlikle uğramadan geçmemenizi öneririz. Yolu düşmeyecekse Hamido Baklava’nın internet sitesinden geleneksel Antep baklavası lezzetine diledikleri an ulaşabilirsiniz.

Adres: Ulus Mah. Mareşal, Fevzi Çakmak Blv. 112/1, 27060 Şehitkamil 1,4 km Gaziantep

Telefon: 0 (342) 322 90 84 – 444 90 84 – 0 505 706 47 25

Web: www.hamido.com.tr

İnstagram:  @hamidoyoresel

 

 

 

Bunların Yanı Sıra Gaziantep’te Mutlaka Gidilmesi Gereken Mekanlar;  Aşina Gaziantep Mutağı (Yöresel Yemek), Koçak Baklava, :(Baklava ve tatlılar), Sakıp Usta (Beyran, Kelle Paça, Kebap,Tatlı), Dukat (Beyran), Löküs Ciğer (ciğer), Kahveci Seddar Bey (çift katlı ve çift renkli Osmanlı kahve), Şaşı Gurme (havuç dilimi baklava), Orkide Pastanesi (Katmer), Küşlemeci Mehmet Usta (Küşleme), Cumba Künefe (Künefe), Erçelebi Künefe (Közde Künefe), Üçler Kebap (Lahmacun), Küncülü Mehmed Usta (Kıyma Kebabı), Yesemek Restoran, Ayıntap (Baklava).

Gaziantep’te Gezilecek Yerler;

Şimdi sıra geldi gezilecek yerlere yemekler bitti mi bence asla bitmez ama şimdilik bu kadar diyerek gezilecek yerlerden bahsedeceğim.

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma mozaik müzesi’nde özellikle ”Çingene Kızı” mozaiği için bile gidilip görülmeye değer. Zeugma antik şehrinden çıkartılan mozaikler bu müzeye yerleştirilmiş. Öyle enterasan bir mozaik yapılmıştı ”Çingene Kız” Mozaiğine hangi tarafa geçip bakarsanız bakın sizi gözleriyle takip ediyor o yöne bakıyor. . Müze kart sahibiyseniz giriş ücretsiz. Normal giriş kişi başı 15TL.

Gaziantep Kalesi,

Gaziantep Kalesi, Gaziantep’in şehir merkezindeki bir tepeye kurulmuş olan görkemli bir kale. Ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte, Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. İçerisinde müze var ve Gaziantep savunması ile ilgili görseller yer alıyor.

Gaziantep Hamam Müzesi,

 

Gaziantep Kalesi’ne çok yakın konumda bulunan Hamam da kendi sabununuzu kendiniz yaparak eğlenceli vakitler geçireilirsiniz. Antep’in hamamları diye türkü boşuna söylenmemiş işte hamamlarıyla meşhur ilimiz de birde Hamam Müzesi yapılmış çok da iyi olmuş 5-10 dakika gibi kısa bir sürede gezebilirsiniz. Giriş ücretsiz.

Hamam, Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan yapı, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet vermiştir. Vakfiyesine göre 1577 tarihinde yapıldığı anlaşılmaktadır. Paşa Hamamı olarak uzun yıllar hizmet veren yapı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyonu tamamlanarak Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülmüş.

Elmacı Pazarı (Almacı Pazarı),

Antep’e özgü çeşit çeşit baharat, kurutulmuş sebze ve fıstık bulabileceğiniz ve alabileceğiz Pazar. Özellikle kurutulmuş patlıcan ve biber, Antep fıstığı ve baharatları buradan almanızı öneririm lezzetine doyum olmuyor.

Bakırcılar Çarşısı,

 

Şehir merkezinden enterasan bir ses duyarsanız ilinki bakırcı ustaları çalışıyor. Çok ilginç bu şehir bakır sesleriyle çınlıyor adeta şehir merkezinde nerede olursanız olub bu sesleri duyarsınız. Bakırlarıyla ünlü Antep’in Bakırcılar Çarşısında çeşit çeşit bakır işlerini görebilir ustaların çalışmalarına şahitlik edebilirsiniz bakır işlenmesi, kalaylanması hepsini gözünüzün önünde yapıyorlar. Buradan akır hediyelikler almadan dönmeyin derim.

Gaziantep Hanları,

 

Selçuklu ve Osmanlı sivil mimari yapıtlarında önemli yeri olan hanlar tasarımlarına uygun olarak ticari amaçlı kervanların, seyahat halinde yolcuların, geceyi rahat ve emniyet içerisinde geçirebilmeleri için inşa edilmiş aynı zamanda hem misafirhane, hem de pazar olan, harp zamanlarında da erzak ve mühimmat ambarı olarak hizmet veren önemli abidevi yapılardır.

 

Yaşayan Müze Gümrük Han’da Seddar Kahve içebilir veya Milet Han, canlı müzik eşliğinde közde kahve yapan meşhur Kadir Usta kahvelerinden içeilirsiniz. Gaziantep’te adım başı hanlar bitmez mutlaka gördüğünüzde içeri dalın güzel süprizler otantik dokusuyla sizi karşılayacaktır.

Diğer görülmesi gereken hanlar; Bayaz Han, Şire Han, Budeyri Hanı, Buğday Hanı, Güven Han, Kumru Hanı, Kürkçü Hanı, Pürsefa Hanı, Şeker Hanı, Tuz Hanı, Tütün Hanı, Yemiş Hanı, Yeni Han, Yüzükcü Hanı. Hışva Han Şuan hem otel hemde restoran olarak hizmet veriyor. Eski bir zeytinyağı fabrikası olan Gaziantep’e özgü gıda ürünlerinin satıldığı Zeytin Handan alışveriş yapabilirsiniz.

Rum Kale,

Halfeti’ye gitmek için yola çıktığımızda tekneye bindiğimiz ilk yer olan Birecik Barajı’nın suyunun dolması ile oluşan yarımada özellikle fotoğraf çekmek için çok güzel manzaralar çıkıyor hemen devamında ise Halfeti’de soluğu alabilirsiniz. Şuan sular altında kalmış bir uygarlığın kalıntıları burada yer alıyor. Hristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip Hz. İsa’nın havarilerinden Johannes’in burada İncil’i çoğalttığı rivayet edilir. Binlerce yıllık mozaikler bugün sular altında kalmış diğer kısmı ise Mozaik Müzesi’nde sergileniyor.

Halfeti;

 

Rum Kale’den kalkan tekneler ile Halfeti’ye ulaşmanız mümkün. Saklı Cennet Halfeti’den Günaydınlar… Gaziantep turumuzun en heyecan verici noktası Halfeti oldu. Şanlıurfa il sınırları içerisinde bulunan Gaziantep’e yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan büyüleyici bir nokta…HALFETİ; Fırat nehri üzerine kurulan 2000 senesinde Birecik barajı nedeni ile bu bölgedeki bir çok köy, daha doğrusu yaşam sular altında kaldıktan sonra Yeni Halfeti ve Eski Halfeti olarak bölge ikiye bölünmüş.Yaşam artık biraz ilerisinde bulunan Yeni Halfeti tarafında devam ederken Eski Halfeti’de sular altında kalmış esrarengiz görüntüsüyle dikkat çekiyor.

Halfeti’de Salim Kaptan’ın teknesiyle gezinti yaptım, tekneye biner binmez gözlerime inanamadım rakı, mezeler ile harika bir sofra kurulmuştu…

Özellikle yemek tercihim Fırat Nehri’nin nimeti olan şabut balığı oldu, Siyahköşk Duba Restaurant Salim’in yerinden aldığımız balığın şahane bir lezzeti vardı.


Fırat Nehir’inden; Şabut balığı, kersit ve ağ balığı çıkıyor. Özel olarak kiralanan tekne ile önce sular altında kalmış Eski Halfeti sonra hemen yakında bulunan Yeni Halfeti’yi gezdik bir ara Fırat Nehrinin kenarında ateş yakarak yemeğimize devam ettik…

Muhteşem bir ortamda huzurlu dakikalar geçirdim. Gaziantep’e giderseniz eğer birkaç saat ayırıp buraları da gezmenizi şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca Karagül’ün Dünya’da tek yetiştiği yer olarak biliniyor.
Tekne turları için kaptan @salimevren63 Tel:0532 636 53 17 ile görüşebilirsiniz.

Gaziantep’te Gezilmesi Gereken Diğer Yerler; Zincirli Bedesten,Tarihi Antep Evleri (Bey Mahallesi), Ardıl Kanyonu, Dülük Antik Kenti, Botanik Bahçesi, Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Naip Hamamı, Etnografya Müzesi, Ömereyn Camisi, Emine Göğüş Müzesi, Kendirli Kilisesi.

Paylaş:

Yazar Hakkında

Keşif Perisi, tahmin edebileceğiz gibi harika bir keşif rehberi. Yeni yerler keşfetme arzusuyla çıktığım bu yolda mekanlardan,otellere, seyahatlerden, organizasyonlara kadar pek çok alanda yeni keşifler yapıyorum.

Leave A Reply