Güney Kore Gezisi; Seul, Jeanju, Busan, Gyeongju ve Andong Şehirleri

0
Yıllardır yaşam tarzlarını merak ettiğim kardeş ülkemiz Kore’ye Kore Turizm Organizasyonu ile bol bol yeme-içme ve seyahat kapsamlı bir tur ile sonunda gittim. Seul’dan sonra Güney Kore’de yer alan Jeanju, Busan, Gyeongju ve Andong şehirlerini sırasıyla ziyaret ettik.  Güney Kore ‘de 5 şehir gezmiş oldum. Güney Kore’nin en güneyine kadar seyahat ettiğim yeme-içme önerileri gezilecek yerler ile ilgili bilgileri bu yazımda bulabilirsiniz.  (Kore Turizm Organizasyonu) davetiyle seyahat ettiğim Güney Kore müthiş. Saraylar, tapınaklar, Tümülüsler, Plajları, Eski Köy Evleri ile Kore beni şaşkınlığa uğratacak kadar manalı bir Ülke.
Güney Kore’ye Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan THY direk uçuşu ile yaklaşık 9 saatlik bir uçuş sonrası Güney Kore’ye ulaştım.
Güney Kore’nin başkenti Seul hakkında ilk izlenimlerimi aşağıda bulabilirsiniz.
• Oldukça modern, canlı ve renkli bir şehir.
• Türkler için birçok yeme-içme alternatifi bulmak mümkün yemekler asla rahatsız etmiyor çok hafif. Özellikle Korean Barbekü denemelisiniz.
• Kore’de kozmetik sektörü oldukça gelişmiş… Adım başı kozmetik ürünler satan bir dükkan görebilirsiniz. Hatta bazı yerlerde erkekler dahi makyaj yapabiliyor ve bu yadırganmıyor. Bol bol kremler ve maskeler aldım. • Sokaklar tertemiz, insanlar saygılı ve sakin asla gürültü yok.
• Sokak yemekleri kısmında deniz ürünleri ön plana çıkıyor ve gayet iyi.
• K-pop yani Kore popu çok ünlü gençler kurdukları pop grupları ile ülkede fırtınalar estiriyor.
• Geceleri inanılmaz ışıklı hatta ışıl ışıl sokaklar.
• Dünya devleri Samsung, LG ve Hyundai gibi markalar Kore menşeili.
Kardeş ülkemiz Kore’yi çok sevdim.
Seul Gezilecek Yerler;
Geleceğe ışınlanmak istermisiniz? Güney Kore Seul Şehri tam olarak bunu ifade ediyor geleceğe ışınlanmak!
Fotoğraftaki Heykel hakkında : Bu heybetli heykel Gwanghwamun Meydanı’ndaki odak noktasıdır. Joseon Hanedanlığı’nın dördüncü ve en saygın kralı ve Kore alfabesi olan Hangeul’un yaratıcısı Büyük Kral Sejong’u onurlandırmaktır. Heykelin arkasındaki bir geçit, bu kralın hayatı ve başarılarını içeren bir müzeye açılıyor.
Seul’un yenilik ve icatlar için gösterdiği inanılmaz çaba bu şehri yüksek teknolojinin başkentlerinden biri yapıyor. Dünyanın en hızlı internet ağına sahip bu şehir de sokakta free internet var, Digital Media City gibi dev organizasyonlara ev sahipliği yaparken, Samsung gibi dev elektronik şirketlerini de ağırlıyor. Siz Nerede olursanız olun, Seullüler gelecekte yaşıyor.
Seul’da Zamanda yolculuk
Seul’un gün geçtikçe daha yukarı uzanan gökdelenleri size şehir sadece geleceğe uzanıyor izlenimi veriyor olsa da tarihi korunmuş yerleri Jongno ve Jong-gu’da yer alan Five Grand Palace’a yapacağınız bir ziyaretle zamanda geriye bir yolculuk yapabilirsiniz. Ayrıca Gyeongbokgung sarayını ve Unesco Kültür Mirası listesinde yer alan Changdeokgung sarayını, iyi korunmuş budist tapınaklarını, köylerini ziyaret ederken zamanda yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz.
• Asya ülkeleri içinde en nezih ve temizi diyebilirim. Tayland gezim sonrası Asya ülkelerine karşı bir önyargım oluşmuştu temizlik konusunda fakat  beni şaşırtan bir ülke Kore oldu. Tertemiz sokaklar, sigara içmek yasak sadece belirli alanlarda içebilirsiniz.
Kore’liler gibi çekik gözlü olmadığım İçin hemen farkediliyordum. Şehir’de tüm gözler üzerimde oluyordu.
Güney Kore’nin başkenti Seul’da Saray’lar, tapınaklar geleneksel kıyafetler giyilerek geziliyor böyle bir gelenek var ve bence çok renkli hoş. Beş Büyük Saray’ın en büyüğü olan Gyeongbokgung, 1395 yılında Joseon Hanedanlığı tarafından inşa ettirilmiş… 16. yüzyılda Japonya ile yapılan savaş sırasında yıkılan saray, sonrasında 20. yüzyılda bir kez daha yıkılmış. Yenileme çalışmaları günümüzde hâlâ devam ediyor. Kore Ulusal Saray Müzesi ve Ulusal Halk Müzesini de içerisinde barındırmakta.
Saray kompleksi, içerisindeki birkaç giriş kapısı, avluları, köprüleri ve geniş bahçeleriyle oldukça büyük bir alanı kaplamaktadır. Taht odası olarak kullanılan Geunjeongjeon, krala ait odaların bulunduğu Gangnyeongjeon ile kraliçeye ait odaların bulunduğu Gyotaejeon buradaki en ilgi çekici binalardan biri.
 Seul’da kesinlikle gezilmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Ayni gün yağmurla yakalanmamıza rağmen rengarenk olmak içimizi açtı.
 Seul Gezilecek Yerler Listesi; 
Fotoğrafımın çekildiği Gyeongbokgung Palace, Bukchon Hanok Village, Changgyeonggung Palace, Myeongdong, Insadong ve N Seul Kulesi, Insadong, Coex Mall ve War Memorial Kore ( Kore Savaş Anıtı Müzesi) gezilecek yerler listenizde ilk sıralarda yer almalı. Gece Pazar’ı ve sokak lezzetleri için Myeongdong, Insadong, Itaewon.
G.Koreli PSY’nin şarkısıyla meşhur olan Gangnam Semti daha çok zengin kesimin yaşadığı plazaları ile ünlü Seul’da bir semt. Güney Kore Seul’da Gangnam Semtin’de yer alan K-Pop tutkunlarının Harry Potter kütüphanesine benzettiği Staefield 2 katlı, raflı devasa bir kütüphane.  Starfield COEX Mall’un en yeni cazibe merkezi olan Starfield Kütüphanesi iki katlı bir kütüphanedir.
İçerisinde 50.000 kitap ve dergi bulunmaktadır.
Kitap Tutkunlarının İçinden Çıkmak İstemeyecekleri müthiş bir kütüphane.
Seul’a gittiğinizde mutlaka buraya gitmenizi öneririm.
Seul’da Ne Yenir?
Güney Kore’de Türk damak tadına uygun birçok lezzet bulunuyor.  Türklerin damağına hitap eden Kore yemeklerini denedim diyebiliriz.  Bu yemeklerden biri olan Korean Barbecue (Kore barbeküsü ) ülkenin Ulusal yemeği diyebilirim. * Her masanın ortasında ızgara yer alıyor.
* Mezeler,salata ve soslar geliyor özellikle kimchi turşusu  en özel lezzetlerinden biri.
* Seçmiş olduğumuz dana etini ızgaranın üzerine koyarak şişmesini sağlıyoruz daha sonrasında etler makas ile kesilerek servis yapılıyor.
* Sistem harika.En kısa zamanda tekrar deneyeceğim.
* Güney Kore’de tüm yemekler metal copshtick ile yeniliyor. Ülke’de genel olarak ana yemek pirinç üzerine kurulu yağsız be tuzsuz olduğu İçin asla rahatsız etmiyor.
Güney Kore’de mutlaka yemeniz gereken bir lezzet önerisi.
Güney Kore’de yemek fiyatları 20 Dolar itibariyle başlıyor.Et en pahalı yemeklerden biri özellikle Barbekü kişi başı 38Dolar civarında.
Bu yemek düzeneği sistemini Türkiye’de yapalım gerçekten çok hoşuma gitti. Güney Kore mutfağında çoğunlukla masaların ortasında Ocak/ mangal düzeneği bulunuyor. Yemeklerinizi kendiniz pişirip yiyorsunuz. Güney Kore ‘de yemek yemek için kendi yemeğinizin şefi oluyorsunuz.️ Çok keyifli. Arada bir çalışanlar gelip yemeğinizi karıştırarak yardım ediyor. Güney Kore mutfağı o kadar sağlıklı ve hafif lezzetler içeriyor. Bir haftadır burada detoks yapıyorum diyebilirim.
* Yemeklerin yanında kesinlikle ekmek tüketilmiyor karbonhidrat olarak sadece her yemeğin yanında princ (pilav) bulunuyor. * Ülkede et-balık-tavuk yaygın olarak tüketiliyor. * Bir Ritüel olarak Gingseng Çayı her yemek ile masaya geliyor. * Güney Kore mutfağının milli yiyeceği acışı Lahana  turşusu (Kim Chi) her yemek ile servis ediliyor.
* Soya Filizi her yemek masasında var.
* Çoğunlukla yemeğine göre değişir Etler, tavuk ve balıklar lahana, Yosun, ince dilimlenmiş turp gibi sebzelere sarılıp yeniliyor.
Etleri çok leziz, balıkları nefis tavuk yemekleri çeşit çeşit.
  • Hala Restaurant Week Korea at COEX Mall burada yediğimiz yemekleri kendimiz seçiyoruz bir nevi açık büfe olarak düşünebilirsiniz sushi, ördek, tavuk çeşitleri,  waffle’a kadar herşey var.
Güney Kore seyahatim büyük bir zevkle devam ediyor. (Kore Turizm Organizasyonu) davetiyle seyahat ettiğim Güney Kore müthiş. Saraylar, tapınaklar, Tümülüsler, Eski Köy Evleri ile Kore beni şaşkınlığa uğratacak kadar manalı bir Ülke.  Ara sıra yağmurla yakalansakda ardından hemen güneş açınca keyifleniyoruz. Artık Uzakdoğu yağmuru diyerek alıştık. Seul gezilecek yerler bakımından Asya’nın en zengin yerlerinden biri. Seul Gezimiz sonrası sırasıyla Jeonju, Busan, gyenjesu ve Andong şehirlerini ziyaret ettik. Hepsini tek tek sizinle paylaşacağım.
Seul’dan sonra Güney Kore’de yer alan Jeanju, Busan, Gyeongju ve Andong şehirlerini sırasıyla ziyaret ettik.
Jeanju’da Nereler Gezilir? Ve Ne Yenir?
 3 saatlik bir kara yolculuğu ile ulaştığımız Jeonju şehri. Güney Kore’nin en turistik bölgelerinden biri olan ve turistlere geleneksel Kore deneyimini yaşatıyor.

• UNESCO Kültür Mirası Merkezi, Geleneksel Kültür Merkezi, Konfüçyüs Okulu gibi Kore kültürel zenginliğinin toplandığı merkezlere ev sahipliği yapan şehrin öne çıkan özelliği geleneksel Hanok Köyü, geleneksel Hanbok kıyafetleri giyilerek köy geziliyor.
Jeonju turizminin en ünlü gezi noktalarından birisi, şüphesiz ki Jeonju Hanok Köyü. 1930’larda inşa edilen ve sıra sıra uzanan, kiremit çatılı hanok’Iar insana zamanda yolculuk yapıyormuş hissi veriyor. Köyde bulunan 800 ev, gökyüzüne doğru kıvrılan çatı kenarları ve bir tür haremlik-selamlık ayrımına sahip iç tasarımlarıyla tanınıyor. Hanok evlerinin bir diğer özelliği ise ısıtma sisteminin zeminden olması. Koreliler yerde yemek, uyumak ve oturmaktan hoşlandığı için zeminin sıcak olması gerekiyor. Bu sebeple de “Ondol” adını verdikleri sistemi geliştirmişler.
Güney Kore’nin Güneybatı bölgesinde yer alan gastronomi şehri Jeanju’da denediğim ‘ Bibimbap’ (Dana Saşimi Bibimbap) geleneksel yemeği. İçerisinde taze yabani bitkileri ve dana saşimiyle karıştırılmasıyla yapılıyor.
Bibimbap festivali
Jeonju, bibimbap’ıyla gurur duyuyor, aslında, şehir yıllık Jeonju Bibimbap Festivali’nde yemeği kutlamak için bir araya geliyor. Kültürel performanslar ve yemek yarışmaları gibi çeşitli programlardan oluşan gerçek vurgu, milletin en büyük bibimbap kasesinin 400 festivale hizmet veriyor.
       Busan; Güney Kore’nin En Güneyi Plajlarıyla Ünlü Busan Şehri
Burası Güney Kore’nin sahil şehri Busan’nın Oryukdo Adası karşısı Japonya.  Feribot ile geçmek mümkün. Ard Arda seyahatlerim olunca hızlı geçen 10 günlük Güney Kore seyahatimden paylaşmadığı birçok yer kalmıştı.  Şimdi yeni seyahatler öncesi biraz Güney Kore karelerine yer verelim. 

Oryukdo Skywalk Güney Kore ‘nin Busan Şehri’nde yer alıyor. 
Okyanus manzarası gerçekten şaşırtıcı ve nefes kesici, özellikle cam zemin üzerinden yürüyerek bu videoyu çektim. Profilime sabitlediğim hikayelere göz atarsanız cam zemin yürüyüşümü görebilirsiniz. Busan şehrine bir gezi yapmayı planlıyorsanız şiddetle tavsiye ederim.
Oryukdo Adası / Busan Güney Kore…️ Bilmelisin ki ruha yapılan yolculuk hiç bitmeyen bir yolculuktur. Varılan yer, sen her vardığında sana yeni bir yol yaratacak.  • Varılacak yere, gittiğin mesafeye, ne kadar gittiğine ya da gideceğine odaklanmak yerine, yürüdüğün yolda karşılaştıkların ile ilgilen. Türkiye’den 10 bin km uzakta Busan Şehri’nde hayatıma dokunan yeni ve çok farklı bir kültürü öğrenirken çok mutluydum. Yollarımız hiç bitmesin.
Ah unutulmaz Güney Kore ve en sevdiğim 2. Şehir Busan. Busan, Kore’nin en Güney kısmında sahil şeridinde yer alan, etrafı lüks gökdelenler ile çevrili Okyanus kıyısına sahip, Seul’dan sonra gelen en büyük ikinci şehridir.
Busan tam anlamıyla bir tatil beldesi diyebiliriz.
En popüler yerlerinden biri olan Heaundeu Plajı
Gece eğlence arayanlar, gündüz de denize girip keyif yapmak isteyenlerle dolup taşıyor. *  Eski şehirle sahil arasındaki Jagalchi Pazarında Envai çeşit deniz ürününe rastlamak mümkün. Balıkçılıkla uğraşanlar genellikle kadınlar. * Busan’da bulunan Türk şehitliği mutlaka ziyaret edilmeli çok duygulandığım yerlerden biri oldu.
Busan Gezilecek Yerler; 
Busan Uluslararası Şehitlik (Türk Şehitliği) Gamcheon Kültür Köyü → Haeundae Plajı → Shinsegae Centum City → The Bay 101
Ç/ Haeundae Plajı→ Goraesa Balık Keki → Jeonpo Kafe Caddesi → Jagalchi & Gukje Pazarları * Genel anlamda Seul, Busan ve Gyeonjesu en çok sevdiğim yerler oldu.
Nasıl Gidilir; Seul’den KTX Tren ile 2,5 saat uzaklıkta kendi aracınız ile gidersiniz 4-5 saat, Uçak ile yaklaşık 1 saat sürüyor.
Gyeongju; Güney Kore’nin En Esrarangiz Büyüleyici Şehri 
Gyeongju, Güney Kore’nin Kuzey Gyeongsang ilinde bulunan bir şehirdir. Gyeongju, Silla Krallığı’nın başkentliğini yapmıştır. O dönemde dünyanın en büyük nüfuslu şehirlerinden biri olan Gyenongju dönemin izlerini taşıyan büyülü bir şehir.
Gezdiğimiz Yerler;  Cheomseongdae, National Gyeongju Museum, Donggung and Woljı, Bulguk temple, Seokulam, Cheonmachong, Daereungwon.
Bulguksa, Güney Kore‘nin Kore Budizmi’nin Jogye tarikatının bir baş tapınağıdır. Tapınak,  Dabotap ve Seokgatap taş pagodaları, Cheongun-gyo ve Buda’nın iki adet yaldızlı bronz heykeli de dahil olmak üzere Güney Kore‘nin Ulusal Hazinesi’nin yedisini kapsamaktadır.
Seokguram; Bulguksa Tapınaklarının bir parçasıdır. Toham dağında bulunan Seokguram  tapınağın dört kilometre doğusunda yer alıyor. Tapınağa ulaşmak için Toham dağında yaklaşık 1,5 km’lik bir yürüyüş yaptık Seokguram, 1995 yılında Bulguksa ile birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edildi.
Tapınağa ulaştığımızda ayin yapılırken denk geldik oldukça ilginçti.
-Tümülüsler; Güney Kore, Gyeongju’da bulunan  tümülüsler Silla krallığı  tarafından Mezarların kazıldığı ve değerli eşyalarını bıraktıktan sonra üzerlerine toprak yığılarak kapatıkları küçük tepeciklerdir. Çok çok farklı mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer.
Andong Şehri
Gezdigimiz yerler; Andong Hahoe Village, Danyang Gosu Cave, Dosan Seawon, Andong Folk Village & Museum.

Andong’ta ilk olarak Hahoe Village’ e gittik. Bu köyde bir köy evinde yemek yedikten sonra köyü gezdik.

Köy Nakdong ırmağının bir kolu olan Hwachon çayı üzerinde yer alıyor. Pungsan’li Yu klanı tarafından 16. yüzyılda yapılmış, İngiltere Kraliçe’ si II. Elizabeth’ in 1999 yılında yaptığı ziyaret sonrasında köy daha da ünlü olmuş.

Köyde  2 çeşit ev tipi var. Çatısı samandan yapılmış olanlar fakir halkın yaşadığı evler, diğerleri de varlıklı ailelerin oturduğu evler.

Andong şehrinde yılın belli zamanlarında maske festivali de düzenleniyor. Hediyelik eşya satan dükkanlarda maskeler, ahşap üzerine işlenmiş çeşitli eşyalar bulabilirsiniz.

Paylaş:

Yazar Hakkında

Keşif Perisi, tahmin edebileceğiz gibi harika bir keşif rehberi. Yeni yerler keşfetme arzusuyla çıktığım bu yolda mekanlardan,otellere, seyahatlerden, organizasyonlara kadar pek çok alanda yeni keşifler yapıyorum.

Leave A Reply