Doğu Ekspresi İle Kars Gezisi (Kars-Sarıkamış-Erzurum)

0

Doğu Ekpresi; hiç bitmesin dediğim olağanüstü manzaralarla bana eşlik eden, anılarıma dokunduğum, kendimle başbaşa kaldığım ve şehirlerin büyüsüne kapılarak seyahat ettiğim aklımdan çıkmayacak müthiş bir seyahat oldu.

Bir iş için Erzincan’da olduğum sıra da geçen trenleri görüp dayanamayarak kendimi ansızın Kars’a giderken buldum. Erzincan, Erzurum ve son durak Kars. Karlar altında bu şehirlerin büyüsüne kapılarak yaptığım tren yolculuğu sonrası Setur rehberleri eşliğinde Kars ve Erzurum gezisi yaptım.

Şüphesiz ki geçen yıl en çok Kars seyahati yapan ve hakkını veren turizm acentası Setur olmuştur. Bu yazımda tur ile gezebileceğiniz gibi aynı zamanda bireysel olarak da gezmeniz için birçok bilgi edindim. Doğu Ekspresi ile Kars’a nasıl gidilir? Nereler gezilir? Ne Yenir? İşte sizler için harika bir Kars rehberi hazırladım. Detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Doğu Ekpresi İle Kars’a Nasıl Gidilir?

Doğu Ekspresi ile Kars’a gidiş; Ankara’dan kalkar ve birçok şehirden geçerek Kars’ta son bulan kompartımanlı bir tren seferidir. Ankara-Kars arası 24 saat sürer…Öncelikle tren biletlerine güncel saatlere ve fiyatlara TCDD web sitesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ankara-Kars Sefer Saatleri; Şuan itibariyle Ankara-Kars 18.00 gidiş, Kars-İstanbul 08.00 dönüş olmak üzere iki sefer bulunmaktadır. Biletler 2 hafta önceden satışa sunuluyor, örneğin şimdi bilet baktınız diyelim, gelecek 2 haftalık tren seferlerini görürsünüz daha ilerisini göstermiyor. Doğu Ekspresi Güzergahı : Ankara > Kırıkkale > Kayseri > Sivas > Erzincan > Erzurum > Kars. Bileti buradan satın alabilirsiniz.

Doğu Ekspresi Vagonlar; Gitmeden önce benimde pek anlayamadığım bölüm buydu. Özellikle Pulman nedir? Örtülü kuşetli vagon ile yataklı vagon arasındaki fark nedir hepsini size açıklayacağım. Vagonlar sırasıyla; 2+1 Pulman, Örtülü Kuşetli 1.Mevki, 2 Yataklı 1.Mevki olarak üçe ayrılıyor.

2+1 Pulman; Normal otobüs koltukları gibi düşünebilirsiniz bir tarafta 2 koltuk, bir tarafta tekli koltuklar var oldukça da geniş bir alana sahip. En güzeli de koltuklarının yanında telefon şarz etmek için priz olması. Üstelik %50 indirimli olarak evcil hayvan da alabiliyorsunuz yanınıza. (Kısa yolculuklar için ve bilet bulamayanlar için çekinmeden tercih edebilirsiniz, yataklı vagon da yer bulamazsanız onlar kadar güzel fotoğraflar çekemeseniz de bu kısımda inanın keyifli olacaktır önemli olan trende ve yolda olmak.)

Örtülü Kuşetli 1. Mevki; Oda içerisinde karşılıklı 4 kişilik koltuk ve koltuklar ranza şeklinde yatak oluyor, temiz nevresim veriliyor ve yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz. (4 kişilik bir arkadaş grubuysanız varsa bu kısımda eğlenceli olacaktır) Eğer iki kişi giderseniz diğer 2 yatağıda satın alırsanız tanımadığınız kişilerle aynı vagonda uymamak durumunda kalmazsınız.

2 Yataklı 1.Mevki; İşte o muhteşem Doğu Ekspresi fotoğraflarının çekildiği en güzel vagon kesinlikle Kars’a giderseniz öncelikli olarak bunu tercih etmelisiniz. (oda halinde iki kişilik, içinde yatak, buzdolabı, masa ve lavabo var). Kendinize ait vagonunuzu istediğiniz gibi süsleyebilir, uykunuz geldiğinde uyuyabilir, yemek yiyebilir, manzaranın seyrine doyasıya dalabilirsiniz.

Doğu Ekspresi Fiyatlar; (Kişi Başı Tek Yön)
Pulman: 48 TL
Örtülü Kuşetli: 64,5TL
Yataklı 2 kişi alırsanız kişi başı: 118 TL
Yataklı 1 kişi: 188 TL (iki kişilik oda tek kişiye ait oluyor) Ayrıca indirimli öğretmen – 13/26(Genc)- +65 – TSK gibi çeşitli indirimli seçenekler bulunuyor.

Alternatif olarak; Tren bileti bulamazsanız ve uzun yolculuk çok yorucu olur derseniz benim Erzincan’dan bindiğim gibi trenin geçtiği, Ankara’dan sonra her hangi bir şehirden de tren bileti alarak binebilirsiniz. Erzincan-Kars arası yaklaşık 7 saat sürmüştü. Yine de trenin en güzel manzarasının Erzincan’a giriş olduğunu hatırlatmam da yarar ver. Fırat nehri ile birleşen kar görüntüsü en güzel fotoğraflardan birini veriyor. Bu yüzden Erzincan öncesi bir duraktan veya direk Ankara’dan trene binerseniz her şehrin güzelliklerini ayrı ayrı görmüş olursunuz.

İkinci alternaf olarak; Yoğunluktan dolayı Ankara-Kars tren bileti bulamazsanız Kars’a uçakla gidip, dönüşte tek yön Kars-Ankara yapabilirsiniz veya bunun tam tersi seçeneği dönüşü uçakla yaparak, gidişi Doğu Ekpsresi ile yapabilirsiniz. Gitmek istedikten sonra TCDD seferlerinin az olması bile yıldıramaz bizi değil mi?

Uçakla Kars’a gidiş; Diyelim ki, Doğu Ekspresi’nde yer bulamadınız veya uzun yolculuk yapmak zor geldi o halde diğer alternatif uçaklı yolculuk olabilir. Şu sıralar Kars’a olan yoğun ilgiden dolayı bunlar başınıza gelecektir. Olsun üzülmeyin alternatifler tükenmez Kars’a mutlaka gidilecek.  Kars Havalimanı’na direk uçuş alabileceğiniz gibi isterseniz alternatif olarak Erzurum’a da bilet bakabilirsiniz. Erzurum’dan Kars’a saat başı otobüs kalkıyor bu sayede vakit ayırırsanız Erzurum’u da gezmiş olacaksınız.

EYBİS sitesinden Doğu Ekspresi biletlerine ulaşmak için tıklayınız…  Ayrıca telefonunuza TCDD uygulamasını indirerek biletlere bakabilirsiniz.

Doğu Ekspresi duraklarında; Erzurum’da Cağ kebabını @yegorcagkebap_veysel_usta ‘dan ve Erzincan’da yaprak döneri @konakmazlumofficial ‘den söyleyebilirsiniz.

Kars’ta Nerede Konaklanır? Benim tercihim Katherina Sarayı oldu.

Kars’ta kaldığım Katerina Sarayı Kars’ın en özel oteli diyebilirim. Otel Kars Kalesinin altında kalenin ihtişamlı görüntüsüyle bütünleşirken hemen yanında akan Kars Çay’ın da yanında bulunuyor… Konum olarak eşsiz bir yere sahip. Hikayesi de biraz farklı 1879’dan bu yana bir tarihe konu olmuş, Rus Çarı Nikola tarafından, Çariçe Katerina’ya yapılmış bir Saray (Katerina hastalanarak Vefat etmiş hiç oturamamış), bugün ise doğallığı fazla bozulmadan restore edilmiş ve 34 oda 73 yatak ile oda kahvaltı olarak hizmet veriyor. Otelin odaları da tarihi yapıya uygun döşenmiş.Akşamları varil ateşi yanarken müzik ve sıcak şarap keyfi sunuluyor mekan da kahvaltı da ise bol çeşitli gravyer peynirlerinden, kaymak, bal dahil açık büfe hizmeti sunuyor… Otel Kars merkeze 1, havaalanına 4km’dir. Ayrıca Setur otelde belirli günlerde Kafkas gösterisi düzenliyor çok keyifli geçiyor. Gecelik 280₺ (ortalama double oda fiyatı) Bugün Sarıkamış-Erzurum keşiflerine başladım.

Kars Gezilecek Yerler; Öncelikli olarak Kars merkezini gezmenizi öneririm, Rus mimarisi ile yapılmış tarihi binalarından çok etkileneceğinizi söylemek istiyorum merkez de bulunan Kars Kalesi’de gezilecek yerler arasında yer alıyor. Mutlaka gezilmesi gereken diğer noktalar olarak; Çıldır Gölü, Ani Ören Yeri, ve Boğatepe Köyü olacaktır.

Çıldır gölü ve Ani Harabelerine bir gün yeterli olacaktır. İsterseniz merkezden taksi ile 250TL’ye buraları gezebilirsiniz veya merkezden hergün 09.00 ve 13.00 kalkışlı servisler mevcut.

Çıldır Gölü;

Hayatınızda yaşamanız gereken en güzel deneyimlerden biri buz tutmuş Kars Çıldır gölünü görmek olacaktır.

Bembeyaz karlarla kaplanmış Türkiye’nin en popüler donmuş Çıldır Gölü ‘nün üzerinde kızaklı at ile gezinti yapabilir, kar motoruna binebilir veya balık tutabilirsiniz. Yinede (At’ları çok fazla yormamak lazım). At ile gezmek için kişi başı 20₺ istiyorlar, oldukça kısa bir mesafe gidiliyor, Kar motoru da kiralıyorlar (50₺) ve çok heyecanlı olduğunu söyleyebilirim. Gölün hemen yanında bulunan Atalayın Yeri’nde Sarı Balık yedim, göl balığı nefisti. Atlı Kızakların fenomeni Tekin Abi’nin türküleri ile göl gezintisi çok zevkliydi. Setur’un deneyimli ve keyifli tur rehberleri sayesinde harika bir gün geçirdim.

Ani Ören Yeri;

Kars’ta gezmiş olduğum Ören Yeri oldukça etkileyiciydi. İnsanı gerçeküstü bir yolculuğa çıkarır burası. Kocaman bir tepede yüzyıllarca varlığını sürdürmüş yıkık bir kent olmasına rağmen geçmişin izlerini görmek heyecan vericiydi. “Unesco Dünya Kültür Mirasları” listesine dahil edilen Ani, Kars şehrinin güneydoğusunda, il merkezine 42 km uzaklıkta, Arpaçay boyunda bulunan ören yeridir. 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı’ndan Ermeni hükümdarlarının başkenti olmuştur.

Kars’ın Ermenistan sınırına yakın bölgesinde yer alıyor. Uzunca bir dönem Ermeniler’in hükümdarlığında kaldıktan sonra Büyük Selçuklu hükümdarlığına geçiyor. 6. yüzyıldan beri ismi Ani Bölgesi olarak geçmektedir. Camiler, kiliseler, ateş tapınakları gibi birçok din ve kültürün izlerini taşıyor. Hikayelerimden görmüşsünüzdür bu tarihi yapıların içerisine yazılar yazılmıştı lütfen yapmayalım! Bugüne kadar ulaşmış bu heybetli yapıları kendi ellerimizle yok etmeyelim!

Ben Setur ile aynı gün hem Ani Ören Yeri hem de Çıldır Gölü ‘nü gezdim. İkisini aynı gün gezebiliyorsunuz vakit bol bol yetiyor. Ertesi gün Sarıkamış Erzurum ile turu tamamladık inanilmaz güzel bir seyahatti. Bu yıl en sevdiğim kış seyahatim @setur ile oldu.

Setur, bölgeye en çok turist götüren tur şirketlerinden biri diyebilirim. Kars turlarını çok iyi yapıyorlar, rehberler de çok çok iyi! Şanslıyım ki bu tura bir rehber gibi bilgili Setur Kültür Turlarından @serhats ‘ de tesadüfen katılmıştı bilgi ve birikimiyle ve tüm seyahat boyunca tura eşlik etti.

Kars Boğatepe Köyü; Burada Gravyer peyniri tadarak nefis bir kahvaltı yapabilirsiniz.

Kars’ta Ne Yenir? 

Kars, Piti – Kaz- Helva gibi yöresel yemekleri ile meşhur. Benim deneyimlediğim Kars Kaz Evi sıcacık ambiyansı ve leziz Kars yöresine ait yemekleri ile harikaydı. Ayrıca başarılı bir kadın girişimci olan Nuran Teyze ile tanışıp hikayesini kendisinden dinlemelisiniz.

Kars’ta 10 yıl önce girişimci ve ülke çapında bir çok ödül ve takdir almış Nuran Teyze tarafından açılmış bir restoran Kars Kaz Evi’nde Piti yemeği ve Kaz yiyebilirsiniz.

Adres: Yusufpaşa Mah., Atatürk Cad. No:1, 36100 Merkez/Kars Merkez/Kars Telefon: (0474) 212 37 13

Puşhkin Restaurant‘ta yine yöresel Kars yemekleri yemek için tercih edebileceğiniz noktalardan biridir.

Adres: Yusufpaşa Mahallesi, Atatürk Cd. No:28, 36000 Merkez/Kars Telefon: (0474) 212 35 35

Kars Gezisinden Sonra Dönüş Biletimi uçakla Erzurum’dan aldığım için Setur’un turu ile devam ederek Sarıkamış Ve Erzurum Gezisi Yaptım. Detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Erzurum Gezilecek Yerler;

Sarıkamış Kayak Tesisleri; 

Kars’ta yaklaşık 2,5 saatlik bir yolculuk ile ilk önce Sarıkamış Şehitler Anıtı’nı ziyaret ederek, Sarıkamış Kayak Tesislerine ulaştık. Buranın büyüleyici atmosferine kapılmamak mümkün değil. Sarıkamış’a ulaştığımda iri iri karlar yağıyordu ve gerçekten Türkiye’nin en iyi kar (kristal kar) kalitesine sahip tesisi olduğunu söyleyebilirim.

Hemen Telesiyaj’a binerek üst noktaya çıktık burada bir kahve molası vererek kar yağışını seyrettim. Kayak yapmak isteyenler için de harika bir alternatif. Günlük Skipass:30₺

Erzurum’da Çağ Kebap ve kadayıf dolması mutlaka denemelisiniz.

Erzurum Gezilecek Yerler;

Erzurum ‘da tarihi Erzurum evleri gezisi yaptım. Gerçekten etkileyici buldum. Vaktiniz varsa Erzurum evlerinde oturup ünlü Erzurum kıtlama şekeriyle bir çay içebilirsiniz. Oltu taşından yapılan takı ve teşbih ile alakalı birçok dükkana rast geleceksiniz isterseniz buradan alışveriş yapabilirsiniz.

Ardından Yakutiye Medresesi, Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese ve Ulu Cami gibi tarihi özelliğiyle dikkat çeken yerleri ziyaret ettim.

Kars-Çıldır ve Erzurum ‘u kendiniz rahatlıkla gezebileceğiniz gibi tur düşünürseniz mutlaka Setur’un turlarını tercih edebilirsiniz.

Setur Kars-Erzurum turlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kars-Erzurum Gezim ile alakalı youtube videomu izlemek için tıklayınız.

Paylaş:

Yazar Hakkında

Keşif Perisi, tahmin edebileceğiz gibi harika bir keşif rehberi. Yeni yerler keşfetme arzusuyla çıktığım bu yolda mekanlardan,otellere, seyahatlerden, organizasyonlara kadar pek çok alanda yeni keşifler yapıyorum.

Leave A Reply