Datça’da Ne Yapılır? Datça Gezi Rehberi

1

Akdeniz ve Ege’nin birleştiği noktada, birbirinden güzel lezzetli restoranları, koyları ile bal, badem, kekik kokusunun karıştığı, yemyeşil doğanın kollarında, masmavi denizinin sularına attığım her daim serin havası bol oksijeni ile huzur dolu bir cennet Datça’da neler yaptım hepsini aşağıda sizler için sıraladım.

Ayrıca Datça’dan bahsetmişken sosyal medyasını bu kadar eğlenceli ve işlevsel kullanan Datça Belediye’sini buradan kutluyorum. Şifalı oksijen deposu, nemden uzak püfür püfür esen havası ile Datça, 230km sahil şeridine sahip, 52 koyu ile seçenekli ve büyüleyici bir doğa güzelliği sunuyor.

Datça’ya Nasıl Gidilir?

Dalaman havalimanından Datça 160km yaklaşık 2.5-3 saatlik  uzaklıkta yer alıyor. Ben Otelin özel transfer aracını kullanarak bu mesafeden Datça’ya ulaştım. Diğer alternatif yollar; Dalaman’dan Marmaris’e oradan da otobüsle Datça’ya ulaşılıyor. Ayrıca Temmuz itibariyle günde tek sefer olmak üzere Dalaman havalimanından Datça’ya Muttaş seferleri başlamış. Datça’dan Dalaman havaaanına direk yolcu taşıyan transfer firmaları var. Havayoluyla diğer seçenek Bodrum havaalanı, Datça’ya 234 km mesafede, yaklaşık 4 saatlik bir yol. Bodrum’dan Datça’ya Feribot ile geçme imkanı var, feribotlar yarımadanın kuzey kıyısındaki Körmen limanına 2 saatte ulaşıyor. Feribot seferleri Mayıs ve Ekim ayları arasında düzenli ve günde iki – üç kez yapılıyor. Kışın da ihtiyaca göre haftanın belirli günleri sefer düzenlenebiliyor. Ayrıca Datça’ya otobüs seferleri bulunuyor.

Datça’da Nerede Kalınır?

Datça’da merkezi birbirinden farklı güzellikleri içerisinde barındıran iki ayrı otelde konakladım.

Datça Deniz Otel,

Datça merkez de sahile 2 dakika mesafede yer alan Deniz Otel odalarının temizliği, deniz manzarası ile hem şehir otelciliği hizmeti sunuyor. Sahipleri Burak Bey ve Emrah Bey İstanbul ile bağlarını koparıp Datça’da bu güzel işletmeyi almışlar. İşlerine o kadar iyi adapte olmuşlar ki kahvaltıda ki birçok lezzetli ürünü Burak Bey’in kendi elleriyle yaptığını duyunca çok şaşırdım.

Güzel bir gecenin ardından güne Organik kahvaltı ile başladım. Hatay’dan zahter, Antep ev yapımı salçalardan acuka, Antalya’dan keçiboynuzu pekmezi, Kaş kasabadan tahin, Datça Hızırşah’dan zeytinyağı, Datça’dan çam balı, kendi yaptıkları portakal kabuğu reçeli, limon kabuğu reçeli, nane reçeli, ayva reçeli hepsi nefisti. Özellikle Burak Bey, bize tam bir Datça turu sundu. Tekne gezisi, koylarını gezmek, mekanlar ancak bu kadar iyi bir rehber olabilirdi. Kendisine buradan da çok teşekkür ediyorum. Uygun fiyatlı güzel bir otel ararsanız  Deniz oteli mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Adres: Iskele mah.,Cumhuriyet Meydanı, 48900 Datça/Muğla
Telefon: (0252) 712 34 45

Datça Orcey Hotel,

Geri kalan günlerimde Datça’da butik bir otel olan Orcey Hotel Datça ‘da konakladım. Datça Orcey Hotel’de geç kahvaltı ile güne başladım. Datça sevgisini otellerine yansıtan Orcey Hotel Datça Yel değirmeni mimarisi odalarıyla dikkat çekiyor. Otelin hemen önünde havuz, ardından sırasıyla güzel bir bahçe ve iskeleli deniz manzarası karşılıyor. Otelin ambiyansını çok sevdim. 40 odalı otelin, kahvaltısında, Datça ürünleri kullanılıyor, çeşit çeşit reçeller, zeytinler, peynirler, herşey nefisti. Datça ‘ya gelmek ve konaklamak için güzel bir neden özellikle odaları geniş, manzarası müthiş ve genç çalışanları ile dinamik bir yapıya sahip. Standart odalar 400TL iki kişi kahvaltı dahil.

Otelin gündüz plaj akşam restoranının büyüleyici ambiyansında denize karşı harika bir akşam yemeği yedim. Birbirinden nefis ve çeşitli mezelerden favorilerim, çağla turşusu, fava, fasulye ekşileme, ara sıcaklardan nachos ve Datça wineyard şarabının yanında peynir tabağı sunumu nefisti. Ana yemeklerden, pirzola, t-bone steak ve bonfile çok iyiydi. Özellikle çalışan personelin nezaketi ve ilgisi kendimi iyi hissettirdi.

Datça’ya giderseniz dinlenmek ve huzur bulmak için ideal otellerden biri olduğunu söyleyebilirim.

Adres; İskele Mah. 85. Sok. Datça / MUĞLA
Telefon +90 252 712 99 33-34
+90 533 164 77 78

Datça’da Merkez’de Ne Yapılır?

Datça merkezde tekne tutu yapabilir, yakınlarda bulunan koylara yüzmeye gidebilirsiniz .Uzun sahil kenarında gündüz plaj olarak kullanılan akşam restorana dönüşen birçok mekan bulunuyor. Gündüz denize girip akşam birbirinden lezzetli mekanlarında sahilde mekanlarda ayaklarınız kumda, denizin dalga sesleri eşliğinde günü batırabilirsiniz.

Datça’da Hangi Mekanlara Gidilir?

Genelde uzun plajda birbiri ardına sıralı birçok balıkçı bulunuyor. Bunlardan uğradığım ve en çok hoşuma gidenlerden biri Hüsnü’nün Yeri Datça oldu. Bunun haricinde, sahil şeridinde Dut Dibi Fish Mekan, Kekik, Just Datça gözüme takılanlar arasında yer alıyor biraz daha ileriye doğru gidersiniz Orcey Hotel’in eşsiz iskelesinde romantik ve leziz bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Ayrıca içeri kısımda yer alan D-PO ‘nun lezzetli pizzalarını denemek sahibi güzel insan Murat ile tanışmayı unutmayın.

Hüsnü’nün Yeri Datça,

Datça’nın en köklü mekanlarından biri olan 1987’den beri faaliyet gösteren Hüsnü’nün Yeri Datça’ da denize karşı, ayağım kumda, püfür püfür esen havada dalga sesleriyle eşsiz bir ambiyanstayım. Yüzden fazla deniz ürününe sahip, Datça denizinin nimetleri olan tazecik balıklarını sunan restoran yıllardır işini hakkıyla yapmaya devam ediyor. Mezelerin sunumları ve lezzetleri müthiş.👌👌 👏👏 Restoranda Datça kalamarı, karidesli kabak cicegi, subye ızgara, datça bademli girit kabağı, kapari filizi, ege otları, börülce, midye, ahtapot, baby ahtapot ve daha nice lezzetler ile fark yaratıyor. Datça’ya gelirseniz mutlaka ama mutlaka listenize ekleyiniz.👌 Bu harika ambiyans ve lezzetler mutlaka görülmeli.

Adres: İskele Mahallesi, Kumluk Plaji, 48900 Datça/Muğla
Telefon: (0252) 712 83 35

 D-Po Pizza,

Datça’da pizza yemek için uğrayabilieceğiniz mekana girer girmez küçük şirin süslü ambiyansıyla sizi sarmalayacak, harika bir mekan ile karşılaşacaksınız. Birçok pizza çeşidi seçenekleri bulunuyor ama yinede siz çağla turşusu yemeyi hatta almayı da ihmal etmeyin. Uzun yıllar önemli yerlerde şeflik yapan Murat’ın  deneyimlerini ve samimiyetini aktardığı bu sıcak mekanı ziyaret etmeyi unutmayın.
Telefon: 0252 712 4 712

Datça Merkez’de Tekne Turu ve Hangi Koylara Gidilir?

Datça merkezde koyları Eski Hastane Altı Plajı, Taşlık Plajı ve özel tekne ile gezdim. Kargı koyu, domuz çukuru, akvaryum burada mutlaka görülmesi gerekenler arasında yer alıyor.

Tekne’de öğle yemeğimiz ev köftesi ve balık seçenekli olarak nefisti. Datça’da bir gününüzü mutlaka özel tekne ile koyları gezmeye ayırın. Tekne gezisi için; Haa Diyivin Tour Mustafa Bey;05079242747

Datça Gece Hayatı Nasıl?

Datça’da gece hayatı konusunda, Coop Datça, küçük açık alan Dj performansları eşliğinde metalik, rock vb. müzikler çalarken, Eclipse ,daha büyük açık ve kapalı alana sahip ve çeşitli konserlere ev sahipliği yaparak gece ise club moduna geçiş yapıyor.

Eski Datça’da Ne Yapılır?

Datça’ya gidip mutlaka uğranması gereken yerlerden biri. İlk görüşte bana Alaçatı sokaklarını anımsatan fakat Alaçatı’dan daha küçük şirin taş evlerin bulunduğu, Arnavut kaldırımlı ahşap kapıları ile orjinaline sadık kalınarak restore edilmiş evlerden ve mekanlardan oluşuyor. Hediyelik eşya dükkânları Eski Datça’nın adeta ruhunu yansıtan,  sokaklarda bulunan küçük sanat atölyeleri başlarında kadınlar kendi el emeği ürünlerini satıyor.

En önemlisi de Datça ile özdeşleşmiş ünlü şairimiz Can Yücel’in adının verildiği ve evinin bulunduğu sokak. Bu sokağa girer girmez şairin şu sözleri karşılıyor sizi: “En uzak mesafe ne Afrika’dır \ Ne Çin \ Ne Hindistan \ Ne Seyyareler \ Ne yıldızlar geceleri ışıldayan \ En uzak mesafe iki kafa arasındaki mesafedir birbirini anlamayan…” Ve Can Yücel’in evinin önüne geldiğimde hala evde yaşayan ev sakinleri olduğundan eve girilmiyor fakat evin ahşap dış kapısı kapı anıt haline dönüştürülmü burada insanlar sırayla fotoğraf çekiyor. Bende kimseyi rahatsız etmeden kapıdan fotoğraf çekerek Eski Datça’nın güzel sokaklarına tekrar uzanıverdim. Püfür püfür esen eski Datça’da soluklanıp birşeyler içmeyi ihmal etmeyin.

Datça’da Hangi Koylara Gidilir?

Datça’nın en meşhur 3 koyu bulunuyor, Palamutbükü, Ovabükü, Hayıtbükü. Bu güzel koyları bir günde özel araç ile sırasıyla ziyaret etme şansı yakaladım.  Yarımadanın aşağısında sıralanmış bu 3 ayrı koy birbirine 5 dakika uzaklıkta yer alıyor. Bu koylara özel aracınızla gidebileceğiniz gibi Datça’dan kalkan minibüslerle ulaşmanız mümkün ayrıca hepsinin kendi içerisinde mekanları ve konaklama yapmak isteyenler için otel ve pansiyonlar bulunuyor. İster benim gibi günübirlik ziyaret edebilir, isterseniz de kalabilirsiniz. Ayrıca yolda bakir kalmış birçok koya rast geldim.

Palamutbükü;

Koyların arasında en popüler olan ve güzel denize sahip, cenneti andıran masmasvi bir denize sahip, uzun bir plajda bulunan aynı zamanda küçük bir sahil kasabası diyebiliriz. Plaj boyunca birbiri ardına sıralanmış mekanlarda lezzetli yemek yemek mümkün. Burada biraz zaman geçirdikten sonra ardından Ovabükü’ne geçtim.

Ovabükü;

Denizi berrak, Palamutbüküne göre daha sessiz bir koy. Burada gün batımı harika oluyor. Özellikle plajın arka tarafında bulunan mekanlardan mantı, gözleme ve doğal ürünlerden tadabilirsiniz.

Burada özellikle kalmak ve yemek için Ada Pansiyon Datça’yı öneririm hem aile işletmesi hem de kendi bahçelerinden topladıkları ürünlerle yaptıkları nefis mezeleri ve zeytinyağlıları var.

Hayıtbükü,

En son olarak Hayıtbükü’ne geçtim daha doğrusu şöyle bir göz attım diyebiliriz. Akşam olduğu için burada kalmadım ama diğer saydığım iki koya oranla daha küçük bir koyda yer aldığını söyleyebilirim.Yol boyunca karşıma çıkan birbirinden harika koyların fotoğrafları ile sizleri başbaşa bırakıyorum. Datça mutlaka gidilmesi ve görülmesi gereken mükemmel bir yaz destinasyonu olacaktır. Özellikle aileler için çok cazip. Küçük bir not daha, Datça’ya giderseniz Knidos Antik Kentini ziyaret etmeden dönmeyiniz.

 

Paylaş:

Yazar Hakkında

Keşif Perisi, tahmin edebileceğiz gibi harika bir keşif rehberi. Yeni yerler keşfetme arzusuyla çıktığım bu yolda mekanlardan,otellere, seyahatlerden, organizasyonlara kadar pek çok alanda yeni keşifler yapıyorum.

1 Yorum

Leave A Reply