Kapadokya; Peri Bacalarının Gizemli Şehri

0

Sonbaharın Dünya’nın geri kalanına göre en güzel yaşandığı yer, güzel atlar ülkesi, peri bacalarının gizemli şehri Kapadokya’ya yolculuğum. Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağ yanardağlarından püskürttüğü lavlar, yumuşak tabakalar oluşturarak milyonlarca yıl boyunca aşınarak peribacalarını oluşturmuş. Peri bacalarının oluşmasındaki en birinci etken lavların çukur bir bölgede birikmiş olmasıdır. Yoksa her lav püsküren yerde Peri bacası oluşmaz. Tabi ki bunun coğrafi açıklamasının yanı sıra birçok efsanesi de yer alıyor. İlk yerleşimcilerden bu yana Kapadokya insanı, kayaların içini oyup, mağaralara yerleşmiş. Kapadokya’nın volkanik yapısı, dev kaya bloklarının hatta tepelerin rahatça oyulmasına izin vermiş ve insanlar da kendilerine evler, kaleler yer altı şehirleri inşa etmişler böylelikle yeryüzü üstünde tüm Dünya’nın ilgi odağı olan Kapadokya şehri kurulmuş. Kapadokya’nın eski adlarından biri olan Katpatuka’nın eski Pers dilinde “Güzel atlar ülkesi“ anlamına geldiği söylenir. Bu yüzden çoğunlukla böyle anılıyor.

Kapadokya’ya Nasıl Gidilir? Şüphesiz Türkiye’nin bir numaralı en sevilen havayollarından biri olan Türk Hava Yolları ile yolculuk yapmak ayrıcalık yaratıyor. Nevşehir Havalimanı kapalı olduğundan İstanbul’dan Kayseri’ye THY’nin günlük uçak seferleri yaklaşık 1 saat 25 dakikalık uçuş sonrası kolayca ulaştım. Ardından özel transfer ile Kayseri Havalimanından yaklaşık 1 saatte Kapadokya’ya geldim.

Kapadokya bölgesine havayolu ile ulaşım iki havaalanı vasıtası ile yapılabilmektedir; Kayseri Erkilet Havaalanı ve Nevşehir Kapadokya Havaalanı. Nevşehir Kapadokya Havalimanı, onarım çalışmaları nedeniyle kapalıydı bu neden Kayseri’ye uçuş yaptım. Güzel haber ise, 1 Kasım itibariyle tekrar Nevşehir Havalimanı uçuşlarının başlayacağının bilgisini de vermek istiyorum.

İstanbul-Nevşehir Kapadokya Havalimanı arası uçakla yaklaşık 1 saat civarında sürmektedir. Nevşehir Havalimanı -Kapadokya arası araçla ortalama 45dakika civarında sürüyor. Havaalanı Transferi isterseniz THY uçuşları için shuttle hizmeti mevcuttur.

Kapadokya’da Nerede Kalınır? Birçok konaklama alternatifi ile birbirinden güzel ve butik oteller yer alıyor. Taş Konaklar Kapadokya Otel ‘inde kalmayı tercih ettim.

Sabah nefis bir kahvaltıyla otelimizde güne başlarken, beni en çok etkileyen otelin Jakuzili Suit odaları oldu. Üçhisar Kapadokya’da bulunan otel ilk önce bir ev olarak tasarlanmış daha sonrasında dostlarıyla güzel vakitler geçirirken, bu güzelliği herkese açmış ev için başladıkları mekanı butik harika bir otele dönüştürmüşler. Eski Üçhisar beldesinin tam kalbinde, tarihi ve mistik kalıntılar üzerine yıllarca süren titiz bir restorasyon sonucu kurulan Taş Konaklar, konforlu dizayn edilmiş mağara odaları ve suitleri ile cave otel olarak hizmet veriyor.

Akşam yemeğinde vadiye karşı yediğim, Kayseri mantısı ve köfte yemeği oldukça lezzetliydi. İnşaatı sırasında her bir taş, işleme, duvar, tandırlık, kemer korunarak bugunkü odaların tasarımını oluşturulmuş. Güvercinlik vadisinin eşsiz vadisine uzanan teras manzarasına sahip otelden beş dakikalık yürüyüş ile buraya ulaşmak mümkün. Özellikle Taşkonaklar Butik Otel, şık ve modern tasarıma sahip 24 oda bulunuyor.

Özellikle huzurlu bahçesinde saatlerce vakit geçirmek mümkün. Havalimanı için transfer isterseniz otelden talepte bulunabilirsiniz uygun fiyatlara shuttle hizmeti veren araçlara rezervasyonunuzu sağlıyorlar.

Kapadokya Gezilecek Yerler?  Kapadokya çok geniş bir vadi üzerine kurulu olduğundan birkaç günde heryeri gezmek maalesef mümkün olmuyor. Bu yüzden ya uzun bir zaman dilimi ayırmak yada belirli zaman dilimlerinde tekrar ziyaret etmek gerekiyor. 2 günlük kısa ziyaretimde Capacity Travel ile bölgede mümkün olduğunca hızlı bir tur ile birçok yeri gezme şansı yakaladım. Nerelere gittim aşağıda tek tek sıralıyor olacağım.

Güvercinlik Vadisi; İlk Durağım oldu. Kapadokya’nın en meşhur yerlerinden. Vadi içerisinde çok sayıda güvercin yaşadığından bu ad verilmiş. Tabi bazı rivayetlerde bulunuyor. Üçhisar ve Göreme arasındaki bu geniş vadinin manzarası çok güzel ve adını gerçekten de güvercinlerden alıyor. Rivayete göre, 9. Yüzyılda başlayan güvercin yetiştiriciliği ile beraber burada yaşayanların dikkatini çeken üzüm yetiştiriciliğinde güvercin gübresinin çok faydalı olduğudur. Bu nedenle bugün de göze çarpan kayadan oyma yuvalar, tarım işçilerinin verimini artırabilmek adına, evler yerine vadiyi seçmişlerdir.

O Ağacın Altı; Bu isimle meşhur olmuş bir ağaç düşünün. Güvercinlik Vadisi’ndeki gibi benzer bir nazar boncuklu ağaç bulunuyor buradan Erciyes dağı ile birlikte peribacalarını bir bütün şeklinde görme şansını yakaladım.

Aşıklar Vadisi; Vadiye girer girmez Sonbaharın sararmış ağaçları ve peri bacalarının romantik ortamı ile karşılaşıladı. Diğer adı ile Bağlıdere Vadisi olarak da bilinen bu enfes görselliğe sahip yer. Peri bacalarının farklı boyutları, renkleri ile etkileyici lafının bile hafif kaldığı bu görünümler sizi kendine âşık edecek. Silindir şeklinde uzanan ve üstüne konan şapka misali taşlar görünümleri ile hayran bırakıyor sanki çizgi filmlerinden alınmış bir vadide yürüyorsunuz.

Hayal Vadisi (Dervent); Diğer adıyla Dervent Vadi’si olarak da anılan vadi Avanos’da yer alıyor. Adını peribacalarının farklı şekillere benzetilmesinden almış. Burada bulunan peri bacaları değişik figürlere benziyor, oturan deve, Napolyon şapkalı insan, atlar, kuşlar ve Meryem Ana silületini hayal gücünüz yettiğince birçok şeye benzetebileceğiniz ilginç yapılar. Devrent Vadisi de Kapadokya’ya sihirli değnek gibi dokunan zamandan masalsı bir portre gibi vadideki her bir peribacası sanki bir zamanlar canlıymış da taşa dönüşmüş ve değişik suretler olarak kalmışlar bu vadiyi hayal ederek geziyorum. Kayalarının gün batımında aldığı renkten dolayı da gerek ‘Pembe Vadi’ olarak da anılıyormuş.

Göreme Açık Hava Müzesi; UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan, Göreme Açıkhava Müzesi, M.S. IV. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatına ev sahipliği eden bir kaya yerleşim yeri. Göreme Açık Hava Müzesi’ne giriş 30TL, müze kartınız varsa ücretsiz. Bölgede bulunan 360’dan fazla kilisenin en yoğun olduğu, hatta en iyi korunmuş kiliselerin bulunduğu açık hava müzesi burası içeride kiliseler ve manastırlar bulunuyor. Bu kiliseleri gezebilirsiniz. Bir vadi oluşturan alanda, kaya blokların içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları oyulmuş. Kiliselerin içerisinde fotoğraf çektirmek yasak olsa da açık hava bölümlerindeki esrarengiz yapıların önünde fotoğraf çektirmek, müzede gezmek çok keyifli.

Göreme Vadisi, manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul ediliyor, Kiliselerde Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde kullanılan geometrik süslemeler ortaya çıkarılan ilk boya katmanlarında görülebilirken, daha sonraki tarihlerde yapılan freskler İncil ve Hz. İsa’nın hayatından sahneleri betimliyor. Göreme Açık Hava Müzesi’nde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise gezilebiliyor.

Paşabağ Peri Bacaları; Burası Kapadokya’nın görünen yüzlerinden biri olmuş meşhur peri bacaları, Kapadokya’da birçok peri bacası bulunsa da en meşhur olanlar burada yer alıyor. Kapadokya bölgesinde  mantar formundaki enteresan Peribacalarının bulunduğu Paşabağ Vadisi aynı zamanda da Peribacası oluşumu ve gelişiminin de en iyi gözlenebildiği yerlerden birisi.

Burada peri bacaları arasında yürüyüş yolları bulunuyor, kimi zaman peri bacalarının içlerinden gezerek, kimi zamanda en üst noktalarına çıkarak muazzam fotoğraf kareleri yakalanabilir. Benimde en çok beğendiğim ve en uzun zaman geçirdiğim kısımlardan biri olduğunu söyleyebilirim.

Bu peribacalarının içi ve üst bölümleri bir zamanlar münzeviler ve keşişler tarafından korunma ve inzivaya çekilme maksatlı kullanılmış. Gerçekten bu büyüleyici ortamda kalmak huzura erişmek mümkün. Paşabağ bir nevi dünyadan eli ayağı çekme mekanı olarak kullanılması nedeniyle Rahipler Vadisi olarak da biliniyor.

Üçhisar Ve Üçhisar Kalesi; Üçhisar Bölgesi Kapadokya’nın en yüksek noktası diyebilirim. Burası doğal bir seyir terası niteliğinde. Kaldığım otelin hemen arkasında bulunan Üçhisar Kalesi oldukça heybetli. Özellikle Üçhisar’a gündüz ve gece uğrarken mutlaka önünden geçeceksiniz her anı farklı güzel.

Üçhisar Kalesi Kapadokya’nın zirvesi, en güzel manzaraya sahip noktasıdır. Bin yıldan fazla süre boyunca hatta 1950’li yıllara kadar insanlar kale içine oyulmuş odalarda yaşamış.

Kale birbirine yakın iki büyük peribacasından oluşuyor. Yöre halkı büyük olanı “Ağanın Kalesi”, kü­çük olanı da “Çavuşun Kalesi” olarak adlandırmış. Üçhisar Kalesi’ne Müze kart veya İş Bankası kartınızla ücretsiz olarak giriş yapabiliyorsunuz. Tam bilet 6.50 TL, öğrenci bileti 3.25 TL.

Ürgüp Ve Üç Güzeller; Ürgüp merkez mimarisi ile heyecan verici bir manzaraya sahip ayrıca Kapadokya’nın en gelişmiş ilçelerinden birtanesi. Asmalı Konak Dizisindeki konağın bulunduğu yeri ve Ürgüp’ü adım adım gezmenizi tarihi sokaklarıyla bütünleşmenizi tavsiye ederim. Altıkapı ve Temenni Tepesi bölgeleri peribacalarını en yoğun görebileceğiniz yer.

Üç Güzeller; Kapadokya’nın simgesi olan ve iki büyük, bir küçük peribacasından oluşan peribacası oluşumları olan Üç güzeller, ilçe merkezine beş dakikalık mesafede bulunan seyir tepesinde yer alıyor. Ayrıca halk bu peri bacalarını büyük ve küçüklüklerine göre ana-baba-çocuk olarak adlandırmış.

Avanos Sallanan Köprü Ve Çömlekçilik; Kapadokya’da çömlekçiliğin yapıldığı şehir. Hatta şehre girişte bu yazıyı göreceksiniz; “Kör de bilir Avanos”un yolunu, çanak çömlek kırığından bellidir”
Avanos, toprağın sanata dönüştüğü yer. Çanak çömlek atölyelerine gidip kısa bir çömlek yapım deneyimi yaşayabilirsiniz. Ayrıca bir Kızılırmak üzerinden Avanos Sallanan Köprü yer alıyor çok ilgi çekici gelmese de bana oraya gitmişken görülebilir.

Hisarönü Seramik Art & Galeri Çömlek Yapımı Ve Alışveriş; Ben çömlek yapımını Üçhisar bölgesinde otelime yakın bölge de bulunan Hisarönü Seramik’de gerçekleştirdim. Önce izleyip daha sonra kendi eserimi oluşturdum tabi hem video, hem fotoğraf çektirmeye çalışırken komik bir sanat eseri ortaya çıktı ama olsun gerçekten inanılmaz keyifli ve stres atıyor.

Kapadokya’da Diğer Gezilmesi Gereken Yerlerden Bazıları; Ihlara Vadisi, Güllüdere Vadisi, Derinkuyu Yer altı Şehirleri, Sunset Point, Zemi Vadisi vb.

Kapadokya’da Yapılabilecek Aktiviteler; Balon Gezisi; En önemlisi Balona binmek zaten bu büyülü bölgeyi süsleyen balonlar ile uçmak çok farklı bir deneyim olacaktır. Bunun için sabah erkenden kalkmak gerekiyor hatta balona binmeyip sadece gün doğumunda balonları fotoğraflamak isterseniz bile yine erken kalkmanız gerekiyor. Bu arada Kapadokya programınızı yaparken balonların kalkıp kalkmayacağını buraya tıklayarak önceden öğrenebilirsiniz. Bazı günler yağmur, rüzgar ve sis nedeniyle balonlar kalkmıyor buradan takip ederek programınızı yaparsanız böylelikle mağdur olmuş olmazsınız.

Ata Binme; Güzel atlar ülkesi Kapadokya’da birçok at çitliği bulunuyor eğitmen eşliğinde ata binebilirsiniz.  ATV Gezisi; Kapadokya’nın vadilerini ATV’ler ile rahatlıkla ve keyifle gezebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim çömlek yapımına katılabilir,  Türk gecelerinde eğlenebilirsiniz.

Kapadokya’da Ne Yenir? Ne İçilir? Restoranlar; Özellikle çanak çömlekçilik yapımından dolayı testi kebabıyla ünlenmiş ve yakınlığı nedeniyle Kayseri mantısı denenebilir. Bölgenin yerel şarapları Kocabağ ve Turasan şarapçılık ziyaret edilebilir.

Seyyahan Kapadokya Restaurant; Kapadokya’da gezilecek yerlerin yanısıra herzamanki gibi birçok lezzet durağına da uğradım bunlardan en sevdiklerimi sizlerle paylaşıyorum. Kapadokya’nın en iyilerinden biri olan Seyyahan Kapadokya Restaurant Çavuşin’de yer alıyor. Lezzetli et yemekleri, mezeleri ve servisiyle, alt katta bir kısmı açık alanın yanı sıra hemen, üst katta şömineli ve kapalı alanı bulunuyor. Son zamanlarda yediğim en güzel etler buradaydı. Gerçekten oldukça başarılıydı. Mekan sahibi Mehmet Bey ve müdürü Softic’e hem bu leziz yemekler hem de hoş sohbetleri için teşekkür ederim. Deneyimlediğim yemekler; Seyyahan köfte, ıspanak ve kaşar üzerine domates sos yanına sebze garnitur 45TL, mezeler; 10TL, mantar 20TL, Humus pastirma 15TL. dana kaburga, incik, gerdan 160TL (3-4 kisilik 2kg et). Masa ya sonradan gelen Testi kebabı da nefisti. Kapadokya’ya giderseniz mutlaka uğramanız gereken mekanlar arasında yer alıyor. Adres; Maltepe Sokağı Çavuşin Köyü, 50500 Göreme Nevşehir. Tel:0384 532 72 14

Lagarto Restaurant Ürgüp; Dünya üzerindeki en güzel noktalardan birinde yemek yemek paha biçilmez bir duygu. O zaman hep birlikte en güzel anlar için şerefe diyelim. Ürgüp manzarasına karşı, şık ve iç kısmı doğal mağaralardan oluşan Dere Suites Otelin üst katında bulunan Lagarto Restaurant ‘da yemek yemek müthiş. Ürgüp; Nevşehir’in 20 km doğusunda yer alıyor. Ürgüp Kapadokya Bölgesinin en önemli merkezlerinden doğal mağaraları ve peri bacalarıyla Dünya’da eşi benzeri olmayan yapılara sahip. Testi kebabı ve beğendi yatagında dana bonfile en beğendiklerim arasında yer aldı. Kapadokya’da mistik yapıların manzarası eşliğinde şık ve lezzetli bir yemek isterseniz ilk tercihiniz olmalı. Diziler ve filmlerin çekildiği Ürgüp’te bildiğim Asmalı Konak Dizisi ve Dere Suit Otel’de Patron Mutlu Son istiyor filmi çekilmiştir.

Adres: Dereler Mahallesi, Dereler Sk. No:49, 50400 Ürgüp/Nevşehir Telefon: (0384) 341 30 51

Kadıneli Restaurant Üçhisar; Yaklaşık 50 kadının çalıştığı ve 76 çocuğun bu restoran sayesinde burs aldığı çok önemli bir yer. Kadıneli Restaurant’ta Kıymalı, patatesli ve peynirli mantılar, çeşitli ekmek börekleri, Yaprak ve lahana sarması, su böreği, ev yapımı baklava, domatesli, ıspanaklı, baharatlı erişteler, kuru dolmalar bu lezzetlerin sadece birkaç tanesini oluşturuyor. Restoranda Üçhisarlı bayanların kendi elleriyle hazırladıkları erişte, turşu, salça, reçel, elma kakı, kuru biber ve kuru patlıcan, mantı, yaprak sarması, baklava, börek gibi çeşitli doğal ürünlerin satışı yapılır. Ev yapımı yemeklerin tadı gerçekten harika mutlaka denemeli buraya bir katkı da siz sunmalısınız. Adres; Yukarı Mah. Fatih Cad. No:4/1 50240 Üçhisar, Nevşehir Tel: (0384) 219 20 10

Turasan Şarapçılık; Bölge şarap üreticilerinden biri olan Turasan şarapçılığı ziyaret ettim. 1943 Yılından bu yana hizmet veriyor isterseniz bölgenin şaraplarını tadabilir, şarap satın alabilir veya şarap mahzenlerini gezebilirsiniz. Adres; Yunak Mahallesi Tevfik Fikret Caddesi No: 6A-B 50400 Ürgüp / NEVŞEHİR Tel: +90.384.341 4961

Kapadokya’ya bir defa giden eminim benim gibi tekrar gitmek isteyecektir. Sizler de benim gibi 2 günlük kısa bir tur yapacaksanız hızlı bir şekilde bu yaptıklarımı yapabilirsiniz. Kendi içinde bambaşka bir ülke kıvamında olan Kapadokya’yı mutlaka hayatınız da bir kere olsun seyahat etmelisiniz.

Paylaş:

Yazar Hakkında

Keşif Perisi, tahmin edebileceğiz gibi harika bir keşif rehberi. Yeni yerler keşfetme arzusuyla çıktığım bu yolda mekanlardan,otellere, seyahatlerden, organizasyonlara kadar pek çok alanda yeni keşifler yapıyorum.

Leave A Reply