Kaz dağlarının eteklerinde Ege deniziyle birleşen Assos’ta Zeytin Hasadı için ziyaret ettim.
İki günlük kısa gezimizde Assos’ta gezilecek yerleri ziyaret ederek, Zeytinyağı fabrikası gezisi yaptım ve zeytin toplama ve zeytin yağı yapımına kadar birçok bilgi edindim.
Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesinin Behramkale köyü günümüzde Assos olarak da biliniyor.
Antik Çağda Troas diye adlandırılan bölgenin güney ucunda volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarında, Midilli adasının karşısında kurulmuştur.
Assos Antik Liman her zaman göz alıcı bir güzelliğe hakim.👌 Tarih’in deniz ile birleştiği 3000yıllık bir geçmişe sahip. Antik Liman’nın çevresinde oteller ve balıkçılar yer alıyor. Bu küçük Liman tarih kokan Arnavut kaldırımları, taş evleri ile insanı büyülüyor. * Assos Ören Yeri
* Athena Tapınağı
* Assos Antik Liman(Denize girebilirsiniz)
* Assos Kadırga Koyu (Denize girebilirsiniz)
* Behramkale Köyü
* Kazdağları
Assos Antik Kenti,
M.Ö. 6. Yüzyılda sönmüş volkanik tepe üzerine kurulan Assos antik kentinin yapımında andazit taşı kullanılmıştır. Aslında yerleşim yüzünü denize dönmüş ve teraslar şeklindeymiş ama Osmanlıların, alana sahip olmasından sonra yerleşim ters istikamette gelişme göstermiştir. Kentteki yerleşim Osmanlı döneminde ters yöne olunca da Behramkale köyü ortaya çıkmıştır.
Filozof Aristolotes’in 3 yıl okuyup okul kurduğu yer olarak bilinen bu yerleşke, lahit(mezar) yapımıyla da ünlü bir antik kentti. Bu ününden dolayı da bir çok yere lahitler yapıp göndermiştir.
Assos Ören Yeri/ Athena Tapınağı;
Athena Tapınağı, M.Ö. 530 yıllarında yapılmıştır. İsmini tanrıların tanrısı Zeus’un kızı ve 12 Olympos tanrısından biri olan Athena’dan almaktadır. Ön oda ve kutsal oda bölümlerinden oluşan tapınağın etrafı sütunlardan oluşmaktadır. Tapınak müthiş bir deniz manzarasına sahiptir. Ören Yeri’ne Behramkale köyünden geçerek çıkıyorsunuz. Giriş fiyatı 2019/ 18TL kişi başı
* Önemli bir bilgi ile başlayalım, yediğiniz zeytinin çekirdeği kahverengi değil siyah ise gıda boyası katılmıştır. •Zeytinin kendi tuzu vardır bu yüzden her zeytin az tuzlu veya tuzludur. Tuzsuz zeytin yoktur.
* Zeytinler dalından yeşil zeytin veya olgunlaştığında siyah zeytin olarak toplanır. Konaklama; 24 odalı denize sıfır butik bir otel olan Assos Hunters Otel’de konaklamdım ve Sunaba Kasrı Butik Otel’de kahvaltı ile akşam yemeklerimi yedim. Vakit olmadığı için konaklayamadım ama çok sevdiğim bir otel oldu.
Zeytin Hasadı yöntemlerinden bahsetmek istiyorum.
Hasat Yöntemleri
Hasat yöntemleri genel anlamda ‘Geleneksel’ ve ‘Makineli’ olarak ikiye ayrılmaktadır.
Geleneksel Hasat Yöntemleri
Geleneksel hasat yöntemleri de 3 şekilde oluyor. Bunlar ‘Yerden Toplanma’, ‘Ağaçtan Elle Toplama’ ve ‘Sırıkla Hasat’.
Yerden Toplama
Bu yöntemde; fizyolojik olarak olgunlaşan ve ağaç dibine dökülen zeytinler yerden elle toplanır. Bu yöntemle toplanan zeytinlerin sofralık değerleri düşüktür, daha ziyade yağa işlenirler
Ağaçtan Elle Toplama
Elle hasatta, doğrudan ağaç üzerinden koparılan meyve aşağı doğru bir sıyırma hareketi ile sepet torba veya bir kutunun içerisine toplanır
Sırıkla Hasat
Bu yöntemde, olgunlaşan yağlık zeytinler sırıklar vasıtasıyla çırpılarak dökülür ve toplanır. En yaygın hasat yöntemidir.
Daha sonra Zeytin fabrikalarına götürülerek isteğe göre zeytin ve zeytinyağı elde ediliyor.
HUNTERS OTEL ASSOS,
Şömineli otel sevenler kimler? Assos Kadırga Koyunda denize sıfır, yaz -kış açık şömineli restoranı ile hizmet veren Assos Hunters Otel ‘de konaklamadım.
1986 yılından beri, Assos’da, 12 Ay boyunca, doğa ve denizle iç içe, sakin ve huzurlu Kaz Dağlarının taze nefesini içimize çekerek, dalından sofraya gelen organik ürünlerle kahvaltı yapmak Harika . Özellikle denize girmek için çok güzel bir koyda yer alıyor.
Kış ayında da iki adet şöminesi bulunan restoranında vakit geçirmek çok keyifli.
Kk
25 Odaya sahip butik bu keyifli oteli yaz ayında da vakit olursa ziyaret etmeyi düşünüyorum. Bu otele gidersenize eğer otelin sahibi Emre Bey ve Işıl Hanım’a selamlarımı iletmeyi unutmayın.
SUNABA KASRI OTEL ASSOS,
Assos Buyukhusun köyünde bulunan kaçış noktası, taş bir mimariye sahip Sunaba Kasrı Otel’i çok beğendim.
Özellikle bir köyün içerisinde olması, deniz manzarası ve taş mimarisi oteli farklı kılıyor.
Assos Buyukhusun Köyü’nde Sunabakasrı Otel’de Kahvaltıda sunulan lezzetler nefis. Hepsi yerindem ve özel olarak getirtiriliyor, büyük bir kısmını da kendileri yapıyorlar;
Mesela şu sağda gördüğünüz en beğendiğim lezzet oldu farklı yorumlanmış, Kereviz sapıyla yaptıkları menemenin üstünde haşlanmış yumurta var.
Sucuk yörenin en iyisi. 👌Bal -kaymak, reçeller nefis. Reçellerden mandalina-havuç karışımı çok iyiydi.👏
Ekmekleri kendileri yapıyor, lavaş ekmeğin içerisine peynir sürerek yaptıkları biber soslu ekmek miss gibi.👌
Özel hazırladıkları salça soslu ezme, Ispanaklı Sigara börekleri, yöreye ait zeytinler ve zeytinyağları İle doğal ve şölen tadında bir kahvaltı sunuyor.
Otel ‘de 23 oda bulunuyor. Yaz-kış hizmet veren otelin
Şömineli restoranında Ege mutfağı zeytinyağlı mezeler, et ve deniz ürünleri bulabilirsiniz.
Özellikle Zeytinyağlı mezelerini mutlaka denemeli ve kahvaltısını yapmalısınız. Akşam yemeği için sunulan küçük incik Nefisti.👏
Otel doğayla iç içe kalmak için birebir. Ege Deniz manzarası ve Midilli Adası manzarasıyla bütünleşiyor arkası Kaz dağları çok huzurlu bir ortam sunuyor.
Her şey çok özel. Otelin sahibi Osman Bey ve Nadiya Hanım çok misafirperverler.
* Otel’de kaldıktan sonra bu şirin değişik mimariye sahip köyü gezebilirsiniz. Ödüllü mimariye sahip evleri, eski çamaşırhanesi ile tatlı küçük bir köy.
Ege mutfağına yakışır lezzetler sunan şeflerini ve mutfağı her daim kontrol eden Osman Bey’i tebrik ederim.
Oda Fiyatları; 600 ile 1200TL arasında değişiyor.
Eski yapılar neden daha güzel? fakat yeni yapılar bir o kadar çirkin oluyor? Şu tarihi Zeytinyağı müzesinin mimarisinin güzelliğine kayıtsız kalamadım fotoğraf çektirdim. Türkiye’nin bilinen ilk zeytinyağı müzesi eskiden savunmanı olarak kullanılan bine şimdilerde zeytinyağı müzesi olarak kullanılıyor. Assos maceramızı bu fotoğraf ile noktalayalım ve Assos You Tube videomu yakında ‘Youtube’ Kesif Perisi kanalımda izleyebilirsiniz. Zeytin ve zeytinyağının kültürü o kadar derinlere iniyor ki, yazılmış tüm kutsal kitaplarda çeşitli şekillerde ifadesini buluyor. Ülkemizde bu kadar eski ve köklü bir kültürü olmasına karşın, bu ürüne ilişkin yazılı ve görsel malzemelerin yok denecek kadar az olması, Adatepe Zeytinyağ Müzesi’nin doğuşuna gerekçe oldu. Küçükkuyu’daki tarihi sabunhane binası restore edilerek, bir yandan kuru baskı tarzında zeytinyağı üretimine devam edilirken, öte yandan civar köylerden toplanmış zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimine ilişkin çeşitli araç -gereç ve aksesuarlar fabrika binasında sergileniyor.
Müzede eski zeytinyağı presleri, zeytin toplama aletleri, taşıma ve saklama kapları, çeşitli folklorik objeler görülebilir. Aynı zamanda geleneksel usulde zeytinyağı sabun yapım tekniği de açıklamalı olarak sergilenmekte. Resim’de bulunan kişi Refika Adatepe Köyü’nde yıllar önce yaşamış çok sevilen bir kadının Alamet-i Farikası.
En son olarak Küp Tepe Zeytincilik’e uğrayıp zeytin ve zeytinyağlarımızı aldık. Assos’un özellikle zeytinyağları çok iyi.👌 Bu güzel minik ilçeydi gezmek için bir çok sebep sıraladım umarım sizlerde gider, görürsünüz. Yolunuz bol olsun.