Yeni yıla vizesiz, pasaportsuz rengarenk bir yurtdışı tatiliyle Batum’da girebilirsiniz. Geçen aylarda ziyaret etmiş olduğum Batum, gecesiyle, gündüzüyle, tarihiyle ve doğasıyla, yepyeni binaları ve yöresel lezzetleriyle parıldayan bir şehir.
Yeni Yıl’ın yaklaşmaya başladığı bugünler de hem kendimi Avrupa’daki gibi rahat hissedebileceğim, hem de çoşkulu kutlamalarıyla çılgınlar gibi eğlenebileceğim bir Ülke düşünürken, aklıma ilk olarak Batum geldi. Gürcistan’a bağlı olan Batum bir liman kenti ve deniz kıyısı olduğundan yaz aylarının önemli tatil merkezi olmasının yanı sıra kış aylarında da oldukça romantik bir havaya bürünüyor.
Batum, eski ile yeninin karışımı, planlı gelişim yapılanması ile Avrupa mimarisini, Gürcü kültürüyle harmanlanlayarak görkemli binalar, heykeller, meydanlar, sanat galerileri ile Dünya üzerine adeta yeni bir şehir indirmiş.
Üstelik başka bir ülke de olmanın tüm sıcaklığını burada yaşabilirsiniz. Batum’da insanlar Türkler gibi çok misafirperver. Dil konusunda hiç zorluk çekmiyorsunuz, birçok Gürcü Türkçe konuşuyor ve lezzetleri bize çok yakın.
Batum’da Yılbaşı; Işıklar şehri Batum yılın her günü bir panayır alanı gibi, gündüzleri şehir keşifleri yaparken, geceleri ışıklandırılmış meydanlarda eğlenerek Casinolarda şansınızı deneyerek müthiş vakitler geçirebilirsiniz.
Batum’da gece yarısından sonra başlayan Yılbaşı eğlencesi sabahın ilk saatlerine kadar sürebilmektedir. Yılbaşı etkinlikleri kapsamında 25 Aralık 2016 – 7 Ocak 2017 arası şehrin en hareketli meydanı Avrupa Meydanı’nda çeşitli etkinlikler düzenlenecek, Noel pazarları kurulacak, hediyelik eşya ve yöresel ürün satışları yapılacak. Meydanda çocuklar için de eğlence alanları kurulacak.
Özellikle 31 Aralık, 1-2 Ocak günlerinde kurulan sahnelerde Gürcü sanatçıların yanı sıra dünyaca ünlü Djler de yer alacak. İnanılmaz renkli bir şehir olan Batum’da, Işık gösterileri, rengârenk binalar, büyük konser alanları, restoranlarda sabaha kadar sürecek yeni yil kutlamaları kesinlikle kaçırılmamalı.
Batum’da Yeni Yıl’da yapılabilecek birçok aktivitenin dışında, gezilecek yerler ve lezzetlerine aşağıdaki yazımda yer verdim.
Batum’da Gezilecek Yerler; Şehir’de gezilecek yerler birbirine çok yakın bu nedenle 1 tam günde şehri kolaylıkla gezebilirsiniz. Işıklar şehri olduğu için Alfabe kulesi, Aşk Heykeli’ni akşam ışıklandırmalarıyla görmenizi tavsiye ederim. Botanik Bahçesi, Piazza Meydanı, Batum Bulvarı, Avrupa Meydanı, Astronomik Saat, Batum Limanı, Chacha Tower, Batum Fener Kulesi, Aşk Heykeli, Ferris Wheel, Alfabe Kulesi, Virgin Mary Kilisesi, Ermeni Apostolik Kilisesi, St Nickolas Church, Orta Camii, Tiyatro Meydanı gezilmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Poseidon Heykeli; Batum tiyatrosunun önünde bulunan Poseidon heykeli. Tüm şehir yeni yapı ve heykellerle yeniden yapılandırılmış. Eskiden kalma renkli binaları, yeni devasa heykeller ve binalar çevrelemiş. Batum’da gezerken kendinizi zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissetmeniz mümkün.
Batum Botanik Bahçesi; Dünya’nın en büyük botanik bahçeleri arasında yer alan “Batum Botanik Bahçesi’nde” Dünya’nın her yerinden binlerce çeşit bitki buluyor. Karadeniz kıyılarıyla birleşen Botanik Park gözlerinizi kamaştıracak büyülü bir güzellik sunuyor.
Batum Avrupa Meydanı (Europe Square); Yılbaşı gecesi kutlamaların yapılacağı şehrin en gösterişli meydanlarından biri ve ana meydanı parkın merkezinde yer alan, elinde altın koyun postu ile Medea Heykeli 1 milyon Lari’ye mal olmuş. Şu muhteşem görüntüden bile yılbaşında heyecanının doruğa çıkacağını tahmin etmek hiç zor değil.
Batum Havuzlu Park; Bolca yürüyüş yaparak, banklarda oturarak, vakit geçirebileceğiniz şehrin en sevdiğim, huzurlu bölgelerinden biri.
Aşk Heykeli (Ali ve Nino); Beni en çok etkileyen heykellerden biri bana göre ayrılık ve kavuşmayı temsil ediyor. Heykelin ilham kaynağı, Azeri yazar Kurban Said’in yazdığı ” Ali and Nino: A Love Story ” isimli bir kitap. Heykellerdeki erkek figürü Ali adında Müslüman bir çocuğu, kadın figürü ise Nino isimli Gürcistanlı bir Prensesi temsil ediyor. Trajik hikaye ise, Sovyet Rusya’nın işgali sonucu aşıkların ayrılması ile sonlanıyor.
Heykel her gün akşam hareketli ışıklar eşliğinde hareket etmeye başlıyor ve iki figür tekrar ayrılmadan önce birbirlerini kucaklıyor. Yaklaşık 10 dakika sonra ise bütün hareket son buluyor.
Batum’da Yenilmesi Gereken Lezzetler; Seyahat ile yemek birbirinin ayrılmaz parçası Batum’a gittinizde yemeden dönmemeniz gereken geleneksel lezzetler; Cevizli Patlıcan, Ajarian Khatchapuri (Acar Haçapurisi), Megruli Haçapuri, Khinkali (Hıngal), Gürcü Gazozları (Özellikle Armutlu olan tercihim) Sulguni Peyniri, Kalkan Balığı, Gürcülerin el yapımı şarapları ve ballı cevizli fırınlanmış elma mutlaka yemeniz gereken lezzetlerdir.
Gürcü Lezzetlerinden Cevizli Patlıcan Sulguni peyniri; Batum civarında üretilen en meşhur peynirlerden İnek sütünden yapılmış, tuzsuz.
Gürcü mantısı Hinkal, (KHINKALI ) Kocaman mantı hamurunun içine çiğ olarak baharatlı et, maydonoz, soğan ve sarımsak karışımı konuyor ve haşlanıyor. Peynirli ve mantarlı çeşitleri bulunuyor. Yanında Tarhunlu yerel gürcü gazozu tercih ettim.
“Acar Haçapurisi” diğer adıyla “adjarian khachapuri”
kayık şeklinde, içerisinde Sulguni ve İmerulitan peynir karışımı kullanıyor.
Ortasına yumurta kırılıyor, firından çıkınca üzerine bol terayağı atılıyorArmutlu Gazozda Gürcülerin Yerel İçeceklerinden biri.
#visitbatumi