Matbah Restaurant’tan Fetih Haftasına Özel ”Fetih Menüsü”

0

Tarihin kalbinde Sultanahmet’te Osmanlı ruhu ile bütünleşmiş, Saray Mutfağı yemeklerini en eski kaynaklarıyla araştırıp harmanlayarak günümüze uyarlayan Matbah Restaurant Osmanlıca “mutfak” anlamına geliyor. Bizans’ın ve Osmanlı’nın ihtişamını yansıtan Ayasofya Müzesi’nin ve Sultanahmet Camii’nin yanında yer alan ve Matbah Restaurant’in şefi Kadir Yılmaz, çeşitli tarihi kayıtlardan yararlanılarak menüyü oluşturuyor.

Matbah Restoran Osmanlı Saray Mutfağı lezzetleri ile çok özel bir menü hazırladı. İstanbul’un fetih yıldönümü nedeniyle oluşturulan menüde, Fatih Sultan Mehmet’in sofrasından çok özel yemekler yer alıyor. Matbah Restaurant’ta Fetih Haftası yemek menüsü  15 Mayis – 5 Haziran arasında sunulacak menüde Osmanlı dönemine ait 33 çeşit yemek bulunuyor…

20160428_170822

Fatih Sultan Mehmet’in sevdiği ve Matbah Restaurant’ın günümüze taşıdığı özel yemeklerden denediklerim arasında; Nar Taneli Badem Çorbası 16TL, tadının aşureye benzediğini söyleyebilirim. Erik soslu kuzu gerdan 18TL, kırmızı pancar turşusu 13TL, humus 14TL, altın nohutlu pilav 40TL, kaz kebabı 61TL, kavun dolması 48TL, tatlı olarak, badem helvası 16TL ve helatiye 14TL bulunuyor.

Birazda muhteşem Fetih yemeklerinden birkaç tanesinden bahsedeyim.

20160428_173711

Kavun Dolması; Şüphesiz en farklı olan yemeklerden biri kuzu ve dana eti zırhla çekilerek içerisine soğan, kuş üzümü, dolmalık fıstık, tarçın ve çeşitli baharatlar ekleniyor küçük kavunlar fırında pişirildikten sonra tereyağında sotelenerek sunuluyor.Tadı oldukça lezzetli kabun ile bir yemeğin buluşucağını ve bu kadar lezzetli olacağını tahmin etmem zor olurdu .Osmanlı döneminde sünnet düğünlerinde şölen yemeği olarak sunuluyormuş.

20160428_171829

Kaz Kebabı; Yufka bohçası içerisinde pilav ve özel sosla sunulan kaz eti bulunuyor.En beğendiklerim arasında yer aldı.12 saat pişirildikten sonra kendi kemiklerinden çıkan sos ile servis ediliyor.

20160428_172125

Altın Nohutlu Pilav; Fatih Sultan Mehmet misafirlerini sarayda ağırlarken rencide olmasınlar diye pilavın üstüne altın koyarlarmış Matbah restoranda düşünceli davranarak bu geleneği yaşatmak adına Osmanlı’nın 1839-1848 tarihlerine ait Abdülmecit imzalı paraları pilavların üzerine koyarak servis yapıyor.

Yemeklerin yanında Osmanlı’nın her derde deva içeçeklerinden şerbetlerle de damaklarımız tatlandı…Yemekten sonra masaya konulan diş kirası da eski bir Osmanlı geleneğidir.

Fetih yemeklerini yemek, tarihle buluşmak için tarihleri not alın ve Matbah Restoran’ı ziyaret etmeyi unutmayın.

Matbah Restaurant

Adres: Cankurtaran Mh., Caferiye Sk. No:2, 34400

Telefon:(0212) 514 6151

Matbah Ottoman Palace Cuisine Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Paylaş:

Yazar Hakkında

Keşif Perisi, tahmin edebileceğiz gibi harika bir keşif rehberi. Yeni yerler keşfetme arzusuyla çıktığım bu yolda mekanlardan,otellere, seyahatlerden, organizasyonlara kadar pek çok alanda yeni keşifler yapıyorum.

Leave A Reply